Spoorbrug weldra ook voor fietsers

BESCHADIGD VIADUCT WORDT IN 2017 HERSTELD

De spoorbrug over de Leie liep schade op door een onvoorzichtige vrachtwagenchauffeur. Samen met de herstelwerken wordt er volgend jaar meteen ook een fietsbrug gebouwd. "In 2017 trekken we het fietspad langs de Leie door", maakt schepen Bart Van Thuyne (CD&V) bekend.

Een paneel van de ijzeren spoorwegbrug over de Leie is duidelijk gehavend. Het gevolg van een aanrijding door een onvoorzichtige vrachtwagenchauffeur die ter hoogte van de Leimeersstraat de hoogte van de brug compleet verkeerd inschatte. "Ongerustheid is niet nodig. Het ziet er erger uit dan het is", zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel, de beheerder van het spoorwegennetwerk. "We hebben de brug geïnspecteerd en de spoorinfrastructuur is niet geraakt. De stabiliteit is ook intact, zodat we de veiligheid kunnen garanderen. Een deel van het dienstpad op de brug is wel omhooggekomen. Dat pad is niet toegankelijk voor wandelaars, enkel voor spoorwegpersoneel."

Onteigeningen

De brug, die dateert uit 1971, moet in elk geval hersteld worden. "In de loop van 2017 gaan we het dienstpad over 130 meter vernieuwen. Dan komt er meteen ook een fietsbrug. Dat is het gevolg van een afspraak die we het stadsbestuur van Deinze hebben gemaakt." In die overeenkomst gebruikte Deinze de komst van een fietsbrug -op kosten van de spoorwegen- als pasmunt voor het afschaffen van enkele overwegen. "In 2017 trekken we ook het fietspad aan het Antoon Van Paryspad door, langsheen de Leie", maakt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V) bekend. "Dat fietspad komt voorbij het KSA-lokaal en loopt zo tot aan Vaart Rechteroever. Op die manier willen we het knelpunt aan de Machelenstraat oplossen." Vandaag stopt het fietspad daar en moeten fietsers er door de smalle doorgang -zonder fietspad- en het verkeer laveren. "De aankoop van de gronden is nog niet helemaal rond maar volgend jaar kunnen we dit fietspad aanleggen, samen met de provincie", geeft Van Thuyne aan. Voor de stadskas is ook het fietspad een meevaller. "De provincie betaalt het fietspad, wij moeten de onteigeningen vergoeden maar het grootste deel ervan is landbouwgrond dus dat valt best mee."

Scholenboulevard

Met de nieuwe fietsbrug over de Leie en het fietspad langs het water moet het stadscentrum op twee wielen straks veel sneller bereikbaar zijn. "Met de fiets zal je straks vanuit Grammene, Gottem, Wontergem, Zulte maar ook uit Dentergem en Aarsele het stadscentrum kunnen bereiken, en dat zonder op je traject ook maar een auto tegen te komen." Op termijn moet het fietspad de volledige stadskern doorkruisen, tot aan de Gentsesteenweg (N43). Vanaf de Tolpoortbrug zou er een fietspad lang de Molens van Deinze leiden, en onder de Van Risseghembrug door en zo verder tot aan de N43. Dat speelt vooral in de kaart van de 'scholenboulevard' langs de Guido Gezellelaan en de Peter Benoitlaan, waar honderden scholieren les volgen.

De schade aan de spoorbrug is vanop de oever van de Leie duidelijk te zien.
GRG De schade aan de spoorbrug is vanop de oever van de Leie duidelijk te zien.