Vervaeke krijgt er 400 werknemers bij

TRANSPORTBEDRIJF NEEMT NEDERLANDSE TRANSPORTGROEP VAN DER LEE OVER

Frédéric Derumeaux, CEO van Vervaeke.
Henk Deleu Frédéric Derumeaux, CEO van Vervaeke.
Transportbedrijf Vervaeke uit Spiere-Helkijn, gespecialiseerd in tanktransport, heeft de Nederlandse transportgroep Van der Lee overgenomen. In een klap krijgt het bedrijf er 400 medewerkers en een omzet van ruim 50 miljoen euro bij. "Hoe gevaarlijk vloeistoffen ook zijn, wij kunnen ze vervoeren", zegt CEO Frédéric Derumeaux. Zijn grootvader Michel Vervaeke richtte het bedrijf op in 1935.

Transportbedrijf Vervaeke had voor de overname al 500 werknemers, die op 5 sites werkzaam zijn, en beschikte al over een eigen vloot van meer dan 400 trekkers en 600 tankopleggers. Met deze gigantische overname krijgt het bedrijf er 400 medewerkers, 300 trekkers, 400 tankopleggers, 6 vestigingen en een omzet van ruim 50 miljoen euro bij. Vervaeke was al marktleider in België als het op tanktransport aankwam. Met deze overname prijkt het West-Vlaamse bedrijf, met een omzet van 110 miljoen euro, op de 4de plek in Europa. "Wij waren voornamelijk werkzaam in België, Noord-Frankrijk, Luxemburg en een stuk van Nederland", zegt CEO Frédéric Derumeaux. "Van der Lee was vooral sterk in Nederland, Duitsland en Denemarken. Vervaeke en Van der Lee waren geografisch gezien dus erg complementair. Nu staan we enorm sterk in de volledige regio tussen Antwerpen, Rotterdam en het Ruhrgebied, toch wel het centrum van de petrochemie van Europa."

Een van de eerste vrachtwagens van Vervaeke.
Joyce Mesdag Een van de eerste vrachtwagens van Vervaeke.

Familiaal karakter

Het begon allemaal bij grootvader Michel, die een passie had voor vrachtwagens, en als een van de eersten van het land met een transportbedrijf begon. "Het begon bij een vrachtwagen, waar aardappelen mee vervoerd werden, maar het werden er al snel vele tientallen." Vervaeke was in 1952 het eerste bedrijf in Europa dat 'gespecialiseerd wegtransport' kon aanbieden. Nu verzorgt Vervaeke enkel nog gespecialiseerd transport. "Er is geen vloeistof die wij niet kunnen vervoeren", zegt Derumeaux. "We hebben speciale tanks die bekleed zijn aan de binnenkant, zodat onze vracht onze tank niet aantast. Eau de Javel bijvoorbeeld, in onze poetsproducten is dat sterk afgelengd, in onze tanks vervoeren we dat in de pure vorm."


Hoe groot Vervaeke in de loop der jaren ook is geworden, het blijft in eerste instantie een familiebedrijf. "Als er beslissingen genomen moeten worden, dan kan dat snel. Wij hoeven geen aandeelhoudersvergadering af te wachten. Dat maakt ons erg flexibel. We proberen ons familiale karakter ook intern zoveel mogelijk te behouden. Alle chauffeurs kunnen me zelfs zeer gemakkelijk bereiken als er problemen zijn", zegt Derumeaux. "We begroeten hen altijd en maken graag eens tijd voor een praatje. Bij ons zijn ze geen nummer."

Extra chauffeurs nodig

De groep is op korte termijn op zoek naar 40 extra chauffeurs, die vooral vanuit Gent en Antwerpen zullen uitrijden. "We hebben een groot contract binnengehaald en we mogen alle transport van een bepaald brandstofmerk in heel Vlaanderen verzorgen." Hoewel Vervaeke in heel Vlaanderen actief is, blijft Derumeaux trots op de West-Vlaamse roots. "Het is dankzij onze ligging hier, zo dicht bij Henegouwen en Frankrijk, dat we zo snel zijn kunnen groeien. Onze drang naar innovatie was ook een belangrijke pijler. Doen wat iedereen doet, daarmee maak je het niet. En onze West-Vlaamse werkmentaliteit en positieve ingesteldheid zal er ook wel mee te maken hebben gehad."