Overleg nodig om zwaar verkeer te weren

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SPIERE-HELKIJN

Zwaar verkeer in het centrum is nog een groot probleem.
Foto Deleu Zwaar verkeer in het centrum is nog een groot probleem.
Het zwaar verkeer door de dorpskernen blijft maar toenemen door de containerterminal in buurgemeente Avelgem en door de tonnagebeperking in Wallonië. Zijn er echt geen oplossingen? Wat kan er beter op de gewestwegen in Spiere-Helkijn?

"Het extra verkeer is een gevolg van het succes van de containerterminal in buurgemeente Avelgem. Ook de tonnagebeperking in Wallonië, waardoor zwaar verkeer richting zuiden door onze gemeente moet, speelt een belangrijke rol", weet kopman Vincent Devos van TeAm+. "Het is een zware belasting voor onze gemeente. Sensibiliseer Franse grensarbeiders, truckers uit Avelgem en ouders die hun kinderen afzetten in gemeenschapsschool De Polyglot over deze problematiek. Overleg verder met provinciale, Vlaamse en Waalse overheden over de haalbaarheid van verkeersremmende maatregelen. Pak de gewestweg tussen Spiere en Helkijn, waar zeshonderd mensen wonen, aan en geef de bevolking inspraak. Want ook inwoners van zijwegen zijn het drukke en onveilige zwaar verkeer beu", meent Devos.


Kopman Dirk Walraet van Lijst Burgemeester kent het probleem. "Zelf een tonnagebeperking invoeren, is onmogelijk, want Spiere-Helkijn ligt op de route naar de containerterminal in Avelgem. Je kunt zwaar verkeer niet wegtoveren. Dat betekent echter niet dat we niets doen. Zo kwamen er al flitspalen in Spiere en Helkijn, terwijl de politie regelmatig snelheidscontroles uitvoert. De Jacquetbosstraat en Jean Lefebvrelaan in Spiere, de N512 was helemaal kapotgereden, is onlangs heraangelegd. In 2019 staat in Spiere ook een opknapbeurt van de gewestweg N50 gepland, tussen kruispunt IJzeren Bareel en de grens met Henegouwen. In 2020 wordt de N353 tussen het centrum van Spiere en de grens met Bossuit opgeknapt. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt voor beide werken telkens een half miljoen euro vrij. Meer kunnen we niet doen. Extra snelheidsremmende maatregelen, zoals verkeersdrempels, zijn niet aangewezen op gewestwegen. We gaan wel overleggen met onze Waalse buurgemeenten om het zwaar verkeer beter te spreiden." (LPS)