Smullen en drinken in het spoor van de reus

Honderden mensen zijn zondag bij het ochtendgloren bijeen gekomen voor de Menenpoort voor het spektakel bij het herdenkingsevenement 'En Cours de Route'.

Tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog trokken duizenden Belgen die op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld langs de Meenseweg. Hun tocht werd zondag herdacht met de optocht van een reuzengrote pop, die symbool staat voor de vluchtende mens, langs diezelfde weg. Zijn tocht startte om 10 uur aan de Menenpoort, waar de toeschouwers konden genieten van een ontbijt met verse koffie en boterkoeken, terwijl het verhaal van de vluchteling werd verteld. Daarbij werd verwezen naar de talloze vluchtelingen die ook vandaag in erbarmelijke omstandigheden op zoek gaan naar betere oorden. Toen de reus langzaam in beweging kwam, volgden heel wat enthousiastelingen in zijn spoor, richting de eerste halte, aan het kasteeldomein in Zonnebeke.

Kunstproject

De hele dag liep een poëtisch schouwspel met muziek, videomontages en teksten van Ieper tot in Menen. Langs een traject van 18 kilometer kwam de reus door vier gemeenten, waar hij telkens halt hield en een performance gaf. Bij elke halte was er randanimatie voorzien en kon er worden gesmuld en gedronken. In Zonnebeke werd gepicknickt met hoeveproducten en na vier uur werd er koffie met taart geserveerd op de Sint-Denijsplaats in Wervik. Toen de reus om 18 uur aankwam op zijn eindbestemming, op de Grote Markt in Menen, konden de toeschouwers aanschuiven voor varken aan het spit. En Cours De Route werd uitgewerkt in opdracht van GoneWest en de betrokken steden en gemeentes, in het kader van het kunstproject Menin Road/Ypernstrasse.

(DCH)

Er kwam heel wat volk opdagen aan de Menenpoort om de vluchtende mechanische reus te zien.
Christophe Deconinck Er kwam heel wat volk opdagen aan de Menenpoort om de vluchtende mechanische reus te zien.
Christophe Deconinck