Zonnebrand bij appelen erger dan gedacht: “Tot 60 procent beschadigd”

Er hangen opnieuw donkere wolken boven de Haspengouwse fruitstreek.
RV Er hangen opnieuw donkere wolken boven de Haspengouwse fruitstreek.
De ravage door de voorjaarsvorst, rukwinden en verzengende warmte in de eerste jaarhelft blijkt voor landbouwers en fruittelers erger dan verwacht. Het stadsbestuur van Sint-Truiden vraagt om verder schade te melden én roept op om de hitte als ramp te laten erkennen. Zo zijn appelen voor 60 procent beschadigd.

De Commissie tot Vaststelling van Schade aan Teelten van de stad Sint-Truiden is woensdag op bezoek gegaan bij enkele land- en fruitteeltbedrijven om de omvang van de problemen op te meten. “Het gaat in totaal om 20 bedrijven, waarvan de stad op de hoogte is van de schade die ze opliepen door de extreme weersomstandigheden", zegt schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld). 

Alle appelen met vlekken zijn onbruikbaar voor de verkoop.
DSS Alle appelen met vlekken zijn onbruikbaar voor de verkoop.

“De overvloedige regen van 8, 9 en 10 maart en de herhaaldelijke voorjaarsonweders hebben vooral bij de chicoreikwekers een ravage aangericht. De appel- en perentelers hebben het zelfs nog zwaarder te verduren gehad. De combinatie van eerst de nachtvorst van 12 en 13 april, gevolgd door de hagelbuien van 28 mei en 19 juni en dan nog eens de zonnebrand tijdens de hittegolf van 24 tot 26 juli hebben lelijk huisgehouden in enkele plantages.”

De overvloedige regenval van 8, 9 en 10 maart en de herhaaldelijke voorjaarsonweders hebben vooral bij de chicoreikwekers een ravage aangericht.
RV De overvloedige regenval van 8, 9 en 10 maart en de herhaaldelijke voorjaarsonweders hebben vooral bij de chicoreikwekers een ravage aangericht.

“Erkenning als ramp nodig”

“De vaststellingen van vandaag waren weinig bemoedigend, vooral dan wat de zonnebrand betreft. De appelen zijn voor zowat 60 procent beschadigd, in sommige gevallen zelfs tot 90 procent. Bij de peren zagen we zo’n 30 procent beschadigingen voor de Conferencesoort en gemiddeld 40 procent voor de Doyenné-variant. De chicorei is voor 30 tot 80 procent aangetast. Dat zijn confronterende cijfers die om actie vragen. We roepen de Vlaamse minister van Landbouw (Koen Van den Heuvel, red.) daarom op om ter plaatse te komen. Zo kan hij met eigen ogen zien wat de extreme hitte heeft teweeggebracht. Dit moet als landbouwramp erkend worden”, zegt Vautmans. “Op basis van de processen-verbaal die naar aanleiding van de schade-inspecties opgesteld worden, kunnen landbouwers een vermindering verkrijgen in het forfaitair belastingstelsel. Ze zijn daarenboven cruciaal als bewijsstukken voor de erkenning van de uitzonderlijke weerfenomenen van de jongste weken als rampen.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ruts Noël

    Als die zonnebrand niets meer is dan een vlek zie ik niet in waarom die appelen en dergelijke niet meer verkocht kunnen worden. Waar gaan we toch naartoe met ons - naar kleur en vorm - perfect fruiten groenten?

  • Nawara nawashi

    Het is nooit goed, vorst,hagel,regen,zon niets is goed, maar wel alles erkennen als ramp. Weten jullie wat de grootste ramp is. De mens zelf.

  • Jan Jets

    Ze zijn daar weer. Nog nooit iets gehoord of lagere prijzen als het een goed jaar is.