Zone 30 wordt ingeperkt tot stadsvesten

“De zone 30 wordt serieus ingeperkt: enkel nog binnen de stadsvesten en aan de schoolomgevingen.
Photo News “De zone 30 wordt serieus ingeperkt: enkel nog binnen de stadsvesten en aan de schoolomgevingen.
De plannen om een zone 30 overal in de binnenstad te hanteren, zijn definitief begraven. “De zone 30 wordt serieus ingeperkt: enkel nog binnen de stadsvesten en aan de schoolomgevingen. Na aanpassingswerken worden onze vesten een ring met voorrang voor fietsers en voetgangers”, laat de eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) via sociale media weten.

Eind vorig jaar besliste het stadsbestuur om de zone 30 rond het centrum uit te breiden. Het gebied zou zich nu ook uitstrekken over het stationskwartier, Sint-Pieter, Schurhoven en de zone tussen de Ziekerenweg, de N3 en de spoorweg. Verder kwam de snelheidslimiet ook in de schoolomgevingen van de Naamsesteenweg, de Speelhoflaan, de Gazometerstraat, de Halmaalweg en de Tichelrijlaan. ”We hebben overal de signalisatie aangepast. De komende weken en heel specifiek aan de start van het nieuwe schooljaar zetten we verder in op preventie en bewustwording. Zo willen we ervoor zorgen dat chauffeurs écht hun vaart minderen en de zachte weggebruikers zich veiliger kunnen verplaatsen”, vertelde schepen van Mobiliteit Bert Stippelmans (CD&V)  net voor de gemeenteraadsverkiezingen die hem noodlottig zouden blijken. De verdubbeling van de zone 30 kwam er volgens Stippelmans op vraag van de kinderen in de stad. Twee jaar geleden trokken de kinderraadsleden namelijk op mobiliteitsonderzoek in Sint-Truiden. Veiligheid aan de schoolomgevingen was één van hun voornaamste aandachtspunten. Onder meer op hun aangeven breidde de stad de zone 30 uit. Maar de liberalen met de hete adem van de gemeenteraadsverkiezingen in de nek werden door hun achterban geplaagd om zoveel regeltjes. Ze oefenden druk uit op hun coalitiepartner en schroefden de CD&V- plannen terug tot een proefproject. 

Tandengeknars

Vandaag zit N-VA in de meerderheid en die greep het evaluatiemoment van het proefproject aan om de ambitieuze plannen van de zone 30 vakkundig de das om te draaien. “De zone 30 wordt serieus ingeperkt: enkel nog binnen de stadsvesten en aan de schoolomgevingen. Na aanpassingswerken worden onze vesten een ring met voorrang voor fietsers en voetgangers”, laat de eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) via sociale media weten. Dat dit ‘getweet’ op tandengeknars binnen de meerderheidspartijen CD&V en Open Vld wordt ontvangen is slechts mild uitgedrukt. “Dat hij voortdurend naar de media stapt met realisaties die buiten zijn bevoegdheid vallen, zet stilaan kwaad bloed in het college. Er zijn binnen het schepencollege afspraken omtrent de communicatie, die dienen dan ook gevolgd te worden”, klinkt het bij een collega-schepen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.