Zeldzame viool blijkt 5.000 euro waard: Gert Schrijvers schat strijkinstrumenten in Sint-Truiden

Gert Schrijvers schat violen. Ook Monique Loos liet haar ‘viola d’amore’ met 13 snaren schatten. Ze zou vierduizend à vijfduizend euro waard zijn.
Benoit De Freine Gert Schrijvers schat violen. Ook Monique Loos liet haar ‘viola d’amore’ met 13 snaren schatten. Ze zou vierduizend à vijfduizend euro waard zijn.
Vioolexpert Gert Schrijvers stootte afgelopen weekend op een bijzonder zeldzaam exemplaar in de Academiezaal in Sint-Truiden. Het instrument is een familiestuk van Monique Loos en werd geschat op 5.000 euro. “Dit had ik niet verwacht”, vertelt ze.

Het verhaal van de viola d’amore gaat al honderden jaren terug. Een Italiaans pronkstuk dat intussen niet meer bestaat, maar Monique Loos had er nog zo één op ‘zolder' liggen. “Het was eigenlijk het instrument van mijn schoonbroer die hij in Italië had laten maken", vertelt ze. “In de jaren tachtig stierf hij en sindsdien houden we het als familiestuk." 

Afgelopen weekend stond de Academiezaal in Sint-Truiden helemaal in het teken van strijkers. Het Danel Quartet, voor de vioolmuziek, zakte af naar de stad. En de organisatie liet zaterdagnamiddag Gert Schrijvers opdraven, die instrumenten zoals oude violen en cello’s schat.

“Dit exemplaar van de familie Loos kunnen we tussen de 4.000 en 5.000 euro schatten.” Maar dergelijke exemplaren – en zeker die uit de 17de en 18de eeuw – kunnen oplopen tot 10.000 euro. 

Gert Schrijvers schat violen.
Benoit De Freine Gert Schrijvers schat violen.
Gert Schrijvers schat violen.
Benoit De Freine Gert Schrijvers schat violen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.