Werkmannen stoten op netwerk van schuilkelders uit WO II onder Groenmarkt in Sint-Truiden: “Ze zijn zeventig jaar onaangeroerd gebleven”

Archeologe Jill Clerx onderzoekt de onaangeroerde schuilkelder uit WO II
Mine Dalemans Archeologe Jill Clerx onderzoekt de onaangeroerde schuilkelder uit WO II
De negentienjarige Dennis Vanclee uit Tongeren en zijn werkmakker David Deboni uit Alken waren een sleuf aan het uitgraven om de nutsleidingen te voorzien voor de Truiense Groenmarkt. “Plots geraakten we niet verder met graven, bij nader onderzoek stootten we op wat nu de schuilbunkers blijken te zijn. Ze waren nog intact, zeventig jaar bleven ze onaangeroerd.”

Archeoloog Maxim Houbrecks van ARON, de firma die de opgravingen voor de stad Sint-Truiden uitvoert, bevestigt dat het hier om schuilkelders gaat die in 1942 zijn gebouwd om de Truiense bevolking te laten schuilen tijdens de bombardementen van WO II. “We wisten dat die bunkers hier ergens moesten liggen en ze zijn nu dus ook gevonden. Maar we blijven de focus leggen op de middeleeuwse graven. De bunkers worden voorlopig terug dichtgetimmerd. De opgravingen gaan hierdoor niet meteen langer duren.”

We wisten dat die bunkers hier ergens moesten liggen
en ze zijn nu dus ook gevonden

Maxim Houbrecks

Schepencollege 1939

Stadsarchivaris van Sint-Truiden Thierry Ghijs heeft weet van de schuilkelders: “Er zijn verslagen van het schepencollege van 1939 waarin sprake is van deze schuilkelders. Ze behoorden tot het passieve luchtverdedigingsplan van Sint-Truiden. Ook onder de Truiense Grote Markt ligt een uitgebreid netwerk van schuilkelders, net zoals in het park van Sint-Truiden. Ze werden gebouwd tegen aanvallen van de Duitse Luftwaffe, maar werden op het einde van de oorlog vooral gebruikt tegen de bombardementen van de geallieerden, die het vliegveld van Brustem onklaar wilden maken. Al moet gezegd worden dat het centrum van de stad vrij goed gespaard is gebleven van de bombardementen. De schuilkelders zijn al bij al relatief weinig gebruikt. De geallieerden had het zoals al gezegd vooral op het vliegveld van Brustem gemunt, waar Duitse vliegtuigen opstegen om onder meer Londen tijdens de ‘Blitz’ te gaan bombarderen.”

Spoken boven Sint-Truiden

Dat de schuilkelders in 1942 gebouwd werden, heeft misschien ook te maken met een ander feit. In mei 1942 keert de oorlog stilaan in het voordeel van de geallieerden. Vanaf dat moment voeren meer dan duizend Engelse  Lancasters luchtaanvallen uit op onder meer Keulen. Meteen wordt Sint-Truiden een zeer belangrijke thuishaven voor Duitse nachtjagereenheden, ‘Nachtjagd-geschwäder’, die de taak krijgen om de Engelse bommenwerpers te onderscheppen voordat die de heimat kunnen bereiken. En het is vanaf dat jaar 1942 dat het begint te spoken boven Sint -Truiden. Het nachtelijk spook heet Heinz Wolfgang Schnaufer. Vanaf 15 januari 1942 wordt hij ‘Nachtjager’ in Sint-Truiden en met zijn Messerschmitt 4 haalt hij de ene na de andere  Engelse Lancaster boven Sint-Truiden neer. Hij wordt de schrik van de Engelse piloten: ‘The Phantom of the night’.  Op het einde van de oorlog staan er maar liefst 121 overwinningen op zijn palmares. Telkens als het spook gemeld werd, ging het luchtalarm af in Sint-Truiden en vluchtten de Truienaren massaal naar de schuilkelders.

De stad Sint-Truiden is er voorlopig nog niet uit wat ze verder met de schuilkelders gaat doen.

De negentienjarige Dennis Vanclee stootte op de bunker tijdens het boren
Mine Dalemans De negentienjarige Dennis Vanclee stootte op de bunker tijdens het boren
De toegang tot een van de schuilkelders.
Miee Dalemans De toegang tot een van de schuilkelders.
De ingang naar de schuilkelder
Miee Dalemans De ingang naar de schuilkelder
Een zicht op de schuilkelder.
Mine Dalemans Een zicht op de schuilkelder.
Archeologen aan het werk in de schuilkelder.
Miee Dalemans Archeologen aan het werk in de schuilkelder.
Via deze trappen daal je af in de schuilkelder.
Miee Dalemans Via deze trappen daal je af in de schuilkelder.
De schuilkelder.
Miee Dalemans De schuilkelder.
schuilkelder gevonden in Sint-Truiden
Miee Dalemans schuilkelder gevonden in Sint-Truiden
schuilkelder gevonden in Sint-Truiden
Miee Dalemans schuilkelder gevonden in Sint-Truiden8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Ongelooflijk en nog steeds geen betonrot ! dat waren wel krakken toen als je dat vandaag vergelijkt met onze bruggen

 • Marc Casier

  Behouden. We zullen ze nog nodig hebben! Binnenkort.

 • Erwin Goessens

  Openstellen voor het publiek

 • Sylvia Bracke

  Ondergrondse cafe's van maken of kamers voor te verhuren en in te slapen

 • WILLY ZACHEL

  een toeristische atractie van maken !