Vijf politiezones richten samen één bijzonder bijstandsteam op

De nieuwe Special Assistance Unit (SAU).
RV De nieuwe Special Assistance Unit (SAU).
De politiezones Kanton Borgloon, Heusden-Zolder, Tongeren-Herstappe, Limburg Regio Hoofdstad en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken hebben de handen in elkaar geslagen en één bijzonder bijstandsteam opgericht, de Special Assisastance Unit (SAU). Dat is uniek in ons land.

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft reeds al 2006 een bijzonder bijstandsteam (TIG) met een 10-tal leden. Het team werd later omgevormd tot een SAU (Special Assistance Unit). De leden van het voormalige TIG-team en 11 nieuwe leden uit vijf verschillende zones vormen nu samen het SAU-TIG. Gedurende 8 weken gaven de monitoren van de politie Limburg Regio Hoofdstad een intensieve opleiding aan de nieuwe aanwinsten. Door deze opleiding legden zij in maart met succes de nodige proeven af. Vandaag nemen de 22 leden van het SAU-TIG hun officiële badges in ontvangst. Het is de eerste keer in België dat zo’n team wordt samengesteld uit leden van verschillende politiezones.

Gevaarlijke arrestaties

Sinds 1 mei is het team met 22 speciaal getrainde en uitgeruste politiemensen actief. Een team van 7 personen staat voortaan 24 op 24 ter beschikking van de vijf politiezones. De inzet van de teamleden wordt evenredig verdeeld tussen de verschillende politiezones. Het SAU-TIG wordt ingezet tijdens interventies die een bijzonder risico met zich kunnen meebrengen. Dat kan gaan van bijstand leveren tijdens huiszoekingen tot het overbrengen van gevaarlijke gevangenen of het uitvoeren van gevaarlijke arrestaties. De politiemensen die deel uitmaken van het SAU-TIG blijven continu trainen, worden jaarlijks geëvalueerd en moeten zich steeds blijven bijscholen.

“Met heeft de mond vol van fusies, maar ondertussen werken wij als burgemeesters verder op het terrein”, zegt burgemeester Patrick Dewael (Open Vld).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.