VIDEO. Inbreker haalt slijpschijf boven om brandkast open te krijgen (maar hij moet wel heel hard gaan lopen voor de eigenaar)

Met een slijpschijf ging de dader de kluis te lijf.
RTZ Met een slijpschijf ging de dader de kluis te lijf.
Een bijzonder drieste inbreker heeft in de nacht van dinsdag op woensdag toegeslagen in het Food & Drink-center langs de Hasseltsesteenweg in Sint-Truiden. De dader ging daar de brandkast te lijf met een slijpschijf, maar moest snel vluchten toen de eigenaar binnenkwam.

De inbreker klom eerst over omheiningen, trapte een buitendeur een flarden en haalde in het bureel van de zaak uiteindelijk zijn slijpschijf boven. Daar leefde hij zich uit op de brandkast. Op het moment dat hij die geopend had, kwam de eigenaar naar binnen gelopen. De boef kon met één omslag uit de kluis wegrennen, achterna gezeten door de opgetrommelde politie.

“Het is niet de eerste keer dat we hier inbrekers over de vloer krijgen”, zuchten vader Frans en zoon Timmy Herbots van het Food & Drink-center. “Het afgelopen jaar hadden we al drie keer prijs. Eerlijk? We vermoeden dat het telkens om dezelfde dader of daders gaat. Want telkens slaan ze weer op dezelfde manier toe. Meestal zien we twee boeven op de camera’s en breken ze eerst onze schuur open. De eerste twee keer hebben ze mijn slijpschijf gebruikt om de brandkast te lijf te gaan. Blijkbaar hadden ze nu al genoeg geld bij elkaar gestolen om hun eigen slijpschijf mee te brengen. Hij ziet er nog gloednieuw uit en zoals je op de beelden kan zien, heeft de boef er kennelijk problemen mee om die aan de praat te krijgen. Waarschijnlijk had hij de handleiding nog niet goed gelezen”, vertellen de eigenaars. “De daders moeten via het Speelhof over de omheiningen geklauterd zijn, om vervolgens een raampje achteraan stuk te kloppen. Ook een buitendeur moest er blijkbaar aan geloven. Die is zelfs volledig in twee gebroken. We vermoeden dat één van de daders vervolgens buiten op de uitkijk is blijven staan, terwijl zijn kompaan naar het bureel trok. Deze keer zien we alleen hem op de bewakingsbeelden.”

Alarmsysteem

Meteen gingen de nodige alarmsystemen af en werden de eigenaars verwittigd. Maar de boef gebruikte alle geweld om de brandkast open te krijgen. “Heel ons kantoor lag onder het stof. Aan de zijkant was al een gat gemaakt, waarmee de deur openging. Eén geluk: het duurde lang genoeg, zodat we zelf ter plaatse waren. De boef kon alleen maar één omslag uit de kluis graaien. Met die beperkte buit zette hij het op een lopen. De politie was eveneens gealarmeerd. De daders hebben heel snel moeten rennen, maar zijn jammer genoeg wel net kunnen ontkomen.”

Gouden tip

De eigenaars zijn de aanhoudende diefstallen in hun zaak meer dan zat. “Deze keer zijn de schade en de rompslomp groter dan de buit. We kunnen opnieuw zorgen voor een buitendeur en een nieuwe kluis. We hebben al bewakingssystemen die goed filmen, maar dat schrikt dus onvoldoende af. We loven deze keer een beloning uit voor de persoon die ons een tip, die leidt naar de aanhouding van de daders, kan geven. Voor die gouden tip hebben we alvast 2.000 euro over.”

Vader Frans Herbots (links) en zoon Timmy (rechts) bij de stukgeslagen deur.
RTZ Vader Frans Herbots (links) en zoon Timmy (rechts) bij de stukgeslagen deur.
De inbreker ging de brandkast te lijf met een slijpschijf.
RV De inbreker ging de brandkast te lijf met een slijpschijf.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Je hebt de dader toch met fluwelen handschoenen aangepakt ?

 • Herman Van den Bosch

  De slachtoffers loven 2000€ uit voor de juiste tip. In Nederland looft justitie zelf geldsommen uit voor het oplossen van misdaden. Hier kan dat dus alweer niet!!!

 • Yves Van Rossem

  Criminelen mogen gebruik maken van alle bestaande middelen om iemand te bestelen terwijl burgers alle middelen worden ontnomen om hun eigendom in bescherming te nemen. Voor mij is het dan ook totaal onbegrijpelijk dat men in België zijn eigendom niet mag beschermen met een vuurwapen. Als men ziet welke schade deze mensen oplopen: buitendeur stuk + binnendeur stuk + brandkast vernield + enveloppe gestolen, en dit al voor de 3de keer in een korte periode. Wie gaat dit nu betalen ?

 • chris Tophe

  Een fog systeem had deze kerel wel eventjes nog wat langer tegengehouden maar eigenlijk denk ik dat een waakhond in het bureel nog beter zou helpen...

 • Ary Dingemans

  Plaats in vervolg een doos met stinkbom in de kluis dan heeft de inbreker een geurtje gemakkelijk voor speurhonden.