Vespaverhuur in opmars tijdens zonnige bloesemseizoen. Maar is het ook milieuvriendelijk?

Met de Vespa tussen de bloesems.
Borgerhoff Met de Vespa tussen de bloesems.
Trappen, stappen of op gelijk welke andere manier op avontuur gaan tussen de fruitbloesems: dat is de manier waarop heel wat mensen dezer dagen het liefst hun vrije tijd doorbrengen. Het mooie weer, de vroege bloesemontwikkeling en het sterke belevingsaanbod van de hoofdstad van Haspengouw hebben het Vespa- en fietstoerisme dit seizoen enorm deugd gedaan.

De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn uitstekend. De lente lijkt definitief doorgebroken en dit terwijl de miljoenen fruitbloesems op hun mooist zijn. Nu is hét moment om te toeren door de fleurige Haspengouwse landschappen. Dat blijkt ook uit de recentste tellingen. 

“Alleen al op basis van de bezoekerscijfers van onze bloesemterrassen, mogen we besluiten dat sinds de start van het seizoen zowat 23.000 personen naar Sint-Truiden zijn afgezakt om van de fleurige landschappen te genieten. Met nog minstens twee lenteweekends én de bloesemzegening te gaan, zullen we de kaap van de 30.000 dus makkelijk overschrijden. Sint-Truiden heeft een bewegwijzerd routenetwerk dat zich uitstrekt over een lengte van zo’n 90 km. Hierop hebben toeristen en ook onze eigen streekgenoten de voorbije weken massaal vertoefd om een glimp van de bloesempracht op te vangen. Van 1 april tot vandaag zijn er in onze stad ongeveer 1.000 fietsen en 1.200 Vespa’s verhuurd. Hiermee doen we gevoelig beter dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral de verhuur van elektrische fietsen zit met een toename van 20% duidelijk in de lift. De Vespaverhuur ligt zelfs 30% hoger”, verduidelijkt schepen van Toerisme Hilde Vautmans. De bakermat van het Vespaverhuur ligt dan ook in Sint-Truiden. Vooral de firma Vesparoute heeft een stevige reputatie opgebouwd in het verhuur van Vespa’s, al dan niet met uitgewerkte arrangementen.

Milieuvervuilend

Maar niet iedereen is zo blij met het Vespatoerisme. Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (sp.a) pleit ervoor om de lawaaierige Vespa’s met hun benzineverslindende tweetactmotoren te laten vervangen door elektrische voertuigen. “We krijgen meer een meer meldingen binnen van mensen die vinden dat die snorrende Vespa’s hun rust verstoren. Ook de milieuvriendelijkheid is ver te zoeken. De Truiense sp.a zal dan ook aan de gemeenteraad vragen om die Vespa’s, eens ze afgeschreven zijn, te laten vervangen door elektrische Vespa’s.”

Met de Vespa tussen de bloesems.
Borgerhoff Met de Vespa tussen de bloesems.

Toscane

Dave Froidcoeur en zijn echtgenote Freija Jonckers lieten het niet aan hun hart komen en trokken er met de Vespa op uit. “We zijn van Tienen afkomstig. We hebben onze kinderen een dagje bij onze tante uit Sint-Truiden gedropt.  Via Vasparoute leek ons een citytrip dichtbij een leuk idee. Voor 60 euro konden we er online eentje huren. Het is net Toscane, met die prachtige glooiende heuvels vol met bloesems. We hadden het weer mee en  het Haspengouwse landschap deed de rest. We komen zeker terug.”

Met de Vespa tussen de bloesems.
Borgerhoff Met de Vespa tussen de bloesems.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hugo Hechtermans

    Vespa rijden is plezant. Zelf heb ik pas mijn tweede elektrische gekocht. Eigenaardig genoeg, betaal je voor zo'n ding, ingeschreven als bromfiets zo'n 1000 euro meer dan voor precies dezelfde, ingeschreven als motorfiets... Toch gaat dat verschil bijna volledig teniet, vanwege de ''beschermende kledij'' die je dan bij (terechte)wet moet dragen.

  • Tony Maurissen

    Ban dan ook tractoren, auto's, grasmaaiers, kettingzagen, werken… Is het afgunst? Verdraagzaamheid!!!!

  • EDDY DAUWE

    En de stank, lawaai en vervuiling moeten de bewoners er maar bij pakken.