Verontwaardiging na uitspraken ondervoorzitter Open Vld

Truiense liberalen distantiëren zich van uitspraken ondervoorzitter

open Vld-ondervoorzitter Jean-Marie Laffut.
Rienzo Vanrijckel open Vld-ondervoorzitter Jean-Marie Laffut.
'We zijn het OCMW van de wereld geworden' en 'de armoedecijfers vallen nog best allemaal mee'. Deze uitspraken zijn niet te lezen in een geheime chatbox van Schild & Vrienden,  maar staan op de Facebookpagina van Jean-Marie Laffut, de Truiense ondervoorzitter van Open VLD . Ondertussen regent het verontwaardiging vanuit alle hoeken, ook vanuit de eigen Open Vld.

Ondervoorzitter Jean-Marie Laffut reageerde vorige week op sociale media over een record aantal Belgen dat bij de voedselbank moet aanschuiven. "Wanneer we de armoede van 2000 tot vandaag in rekening brengen valt het allemaal wel hard mee, hoor. In dat 'recordaantal Belgen' zit voor het overgrote deel Belgen van buitenlandse origine, die een paar jaar geleden nog geen Belg waren. Het zoveelste bewijs dat we stilaan het OCMW van de wereld aan het worden zijn en dat we onze eigen welvaart en mogelijkheid tot solidariteit aan het vernietigen zijn. Zulke bedrieglijke titels proberen ons een schuldgevoel aan te praten, maar dat lukt gelukkig steeds minder. Ga eens langs bij voedselbedeling in Sint-Truiden en stel zelf vast hoeveel 'Belgen' aanschuiven", aldus Laffut.

Ik nodig mijnheer Laffut uit om eens een weekje te komen meedraaien

Albert Geerts

Albert Geerts (78 ) is samen met zijn echtgenote vrijwilliger voor Sint-Vincentius en verantwoordelijk voor de voedselbedeling in Sint-Truiden. “Met de regelmaat van de klok rijd ik naar het voedseldepot in Kuringen om er levensmiddelen te halen, maar liefst twee vrachtwagens vol. Het laden en lossen gebeurt door mijzelf met behulp van enkele vrijwilligers. Elke avond gaan twee vrijwilligers naar de Delhaize. Daar mogen ze ook voedsel ophalen. Elke avond ben ik op Sint-Vincentius tussen vijf en zeven ‘s avonds. De daklozen komen dan hun eten halen en Truienaren brengen kledij. Sommigen komen gewoon binnen voor een babbeltje." 

Moeders 

"Ik nodig mijnheer Laffut uit om eens een week te komen meedraaien. Het lijkt mij verstandiger om met kennis van zaken te spreken, dan op Facebook van alles en nog wat te gaan vertellen", gaat Geerts verder. "Dan kan hij met eigen ogen zien dat 80 procent van de mensen die bij ons komen aankloppen van Truiense origine zijn. Vooral alleenstaande moeders met jonge kinderen moeten soms met 40 euro in de week zien rond te komen, dan is het maar goed dat wij er zijn. Al onze mensen worden trouwens gescreend door het OCMW of het CAW. Om de drie maanden wordt hun financiële situatie bekeken. Om misbruik uit te sluiten. Maar geloof me, die mensen staan daar niet voor hun plezier. En die 'dikke bakken voor de deur' zijn vaak van Truienaren met een goed hart die onze mensen een lift willen geven. Als je geen auto hebt is het immers moeilijk om met die voedselpakketten te slepen.”

Voedselbedeling in de winter
Photo News Voedselbedeling in de winter

Ook in politieke middens wordt verontwaardigd gereageerd. sp.a-gemeenteraadslid Eddy Elherbouti zette zich onlangs nog in voor Sint-Vincentius en was onder de indruk van de werking, maar vooral van de mensen die er stonden aan te schuiven. “Beseft die man wel waarover hij het heeft? Daarbij, armoede heeft geen kleur of nationaliteit. Een lege maag is een lege maag.” Ook Peter van Dam (Groen) wil weten waarom honger voor niet-Belgen minder erg zou zijn dan voor echte Belgen.

Mijn kinderen en mijn man zijn zwart. Ik kan ze toch moeilijk in de javel gaan steken, omdat sommige mensen liever een bleker kleurtje zien.

Hilde Vautmans

Hilde Vautmans (open Vld) was resoluut tijdens het laatste jongerendebat. “Die man sprak niet namens Open Vld. Zulke uitspraken worden binnen onze partij niet getolereerd. Mijn kinderen en mijn man zijn zwart, ik kan ze toch moeilijk in de javel steken, omdat sommige mensen liever een bleker kleurtje zien.” 

Op de vraag of Jean-Marie Laffut zal aanblijven als ondervoorzitter ging men voorlopig niet in. De Truiense liberalen houden deze week bestuursvergadering.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.