Veerle Heeren volgt zichzelf op als burgemeester van Sint-Truiden

Voorakkoord tussen CD&V, Open Vld en N-VA in ijltempo verzegeld

Veerle Heeren krijgt felicitaties van oud-burgemeester Jef Cleeren.
Karolien Coenen Veerle Heeren krijgt felicitaties van oud-burgemeester Jef Cleeren.
In Sint-Truiden is heel wat te doen geweest over het uitgelekte voorakkoord. Maar de uitbreiding met N-VA is nodig gebleken om verder te kunnen besturen. De huidige meerderheid zou vandaag niet voldoende geweest zijn. Het voorakkoord van Veerle Heeren en Pascal Vossius heeft zijn nut bewezen.

Met zeventien zetels moest de huidige meerderheid sowieso op zoek naar een derde partner. Een voorakkoord vergemakkelijkt zo’n zoektocht. De website 'Vlaanderen Kiest' had nog maar net de woorden 'volledige uitslag' achter het icoontje van Sint-Truiden geplaatst of de tenoren van CD&V, Open Vld en N-VA vonden elkaar op een geheime locatie om de voordrachten te ondertekenen en Veerle Heeren opnieuw voor zes jaar tot burgemeester te benoemen.

Telefoontje kwam er niet

Ludwig Vandenhove (sp.a) praat zijn verkozenen nog moed in. Er kan misschien nog een telefoontje komen.
Karolien Coenen Ludwig Vandenhove (sp.a) praat zijn verkozenen nog moed in. Er kan misschien nog een telefoontje komen.

Tevergeefs stond Ludwig Vandenhove (sp.a) eenzaam vanop de tafels van zaal Floreal zijn verkozenen toe te spreken en op het hart te drukken om nog niet huiswaarts te keren. Er  moest maar een telefoontje komen om een coalitie te sluiten.  Dat telefoontje kwam er niet. Vandenhove haalde een persoonlijke monsterscore van 4.084 voorkeurstemmen, meteen het meeste van alle Truiense politici. Toch klonk er gemor tussen het geforceerde rode feestgedruis. “Ik heb nu wel een mooie persoonlijke score, maar wat ben je daarmee als je weer zes jaar op de oppositiebanken zit”, reageert hij teleurgesteld.

Zepperen boven

Vreugde en teleurstelling bij de liberalen.
Karolien Coenen Vreugde en teleurstelling bij de liberalen.

Open Vld hield stand met zeven zetels. Eerste vrouw op de lijst Hilde Vautmans kwam dicht bij lijsttrekker Pascy Monette aanschurken. Monette zag zijn voorkeurstemmen trouwens achteruit gaan. Het viel trouwens op dat de kandidaten van Zepperen - Johan Mas en de jonge Laurien Bamps - het zeer goed deden. Ook Jos Pierard raakt met meer dan duizend stemmen verkozen en wordt getipt als schepen van Middenstand en Citymarketing.

Gesneuveld op het witte dorpsplein van Brustem

Bij CD&V brak Carl Nijssens met 1.779 stemmen door tot de absolute top van zijn partij. Meteen is de opvolger van Veerle Heeren bekend. Schepen Bert Stippelmans werd door de kiezer afgestraft voor het leed dat de werken de Truienaar heeft aangedaan. Zijn voorkeurstemmen smolten met 889 stemmen weg en degraderen hem tot een backbencher binnen zijn fractie. Hier viel vooral op dat de kiesstrijd in de deelgemeente Brustem meedogenloos is gevoerd. Geen enkele Brustemse kandidaat raakte verkozen. Ook de voorzitter van de gemeenteraad Marc Bels sneuvelde op het nieuwe witte dorpsplein van Brustem.

N-VA verliest 1,4 procent

De N-VA van Jelle Engelbosch kon niet verder doorbreken. Ondanks een uitstekende eindsprint, niet in het minst door een zeer geslaagd kopstukkendebat, verliest N-VA 1,4 procent.

Toekomstig gemeenteraadslid Peter van Dam (Groen).
Mine Dalemans Toekomstig gemeenteraadslid Peter van Dam (Groen).

Vreugde bij groenen

Vreugde bij de groenen, die met Peter van Dam voor de eerste keer in de Truiense geschiedenis een groen gemeenteraadslid mogen afleveren.

De overige kleinere partijen, waaronder Sterk en STadsBelang, haalden de kiesdrempel niet.




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.