Vader en dochter Duchateau gaan op donderdag samen naar de zwementie

Nieuwe therapie tegen dementie slaat aan in Triamant

Therapeut Anke "snoezelt" samen met Leon en Elly in het verwarmde zwembad
RV Therapeut Anke "snoezelt" samen met Leon en Elly in het verwarmde zwembad
Zwemmen voor mensen met dementie, ofwel zwementie, blijkt een enorm positief effect te hebben op de fysieke en mentale gesteldheid van deze patiënten. Vorig jaar startte woon-leefproject Triamant met haar therapie Zwementie dat uit Nederland komt overgewaaid. De helende zwemuurtjes vinden plaats in zwembad van Triamant en worden begeleid door de ergotherapeute Anke Gregoir.

“Eigenlijk moet je het zien om het te geloven”, vertelt ergotherapeute Anke Gregoir. “Mensen die vergeten zijn hoe ze moeten zwemmen, of die nooit gezwommen hebben, komen in het water en leven weer helemaal op. Door het zwemmen wordt de bloedtoevoer gestimuleerd, waardoor ze weer helder van geest zijn en door de gewichtloosheid in het water zie je ze ook helemaal ontspannen. Voor veel van deze mensen was het niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan en dat terwijl het zo heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Bij sommige mensen zie je dat effect meteen, bij anderen komt het na enkele weken. Maar eigenlijk kun je wel stellen, dat het voor alle deelnemers heel goed werkt. De cliënten worden begeleid door een familielid of mantelzorger en ook die beamen dat het zwemmen zeer positief werkt, soms zelfs nog dagenlang. Bovendien draagt het bij aan de versterking van de band die ze met elkaar hebben”

“Zwementie is een idee van de Haagse docent Peter Bakens en bestaat sinds 2014. Hij wilde iets doen om mensen met dementie in beweging brengen. De combinatie van zijn werk met studenten en zijn liefde voor zwemmen leidde tot de oprichting van Zwementie. Daar hebben wij het dan weer opgepikt” zegt Anke.

Ontspanning

“Bij het zwemmen kijken we eerst heel goed naar wat de mensen zelf nog kunnen. Het belangrijkste is dat ze ontspannen zijn. Bij sommigen werkt dat al door enkel oogcontact, anderen hebben meer begeleiding nodig. Het zwemwater is lekker warm, er staat relaxerende muziek op. Wij werken vandaag met zo’n vijf bewoners telkens afzonderlijk in het zwembad te hebben, zodat we iedereen voldoende aandacht kunnen geven. Het is erg mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen in het water. Sommigen zijn de zwembewegingen misschien vergeten, maar niet verleerd, en als je dat dan weer terug kan halen. Mooi toch.”

Leon en Elly Duchateau wonen beiden in Triamant
Karolien Coenen Leon en Elly Duchateau wonen beiden in Triamant

Elly Duchateau (61) en haar vader Leon (88) zwemmen vandaag samen met Anke in het verwarmde zwembad van Trimant in Velm. “Het is eerder een soort snoezelen wat we doen. Ik vind het heel fijn om dat samen met mijn vader te kunnen doen. Ik heb ook een beginnende vorm van Parkinson ontwikkeld, dus het is meteen ook heilzaam voor mezelf. Ik woonde in Maastricht en mijn vader verbleef in een woonzorgcentrum in Tongeren. Maar die afstand was echt niet leefbaar. Vandaag woon ik hier in een flat van Triamant met alle vrijheid, terwijl mijn vader tien meter verder in het Woonzorgcentrum van Triamant woont. En op donderdag gaan we samen naar de zwementie. Geweldig toch”.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.