Twee jaar geleden afgeplakt door burgemeester, nu internationaal in de prijzen

Tom Herck wint belangrijke kunstwedstrijd met ‘Het Verval’

Een detail uit ‘Het Verval’: Adolf Hitler.
Een detail uit ‘Het Verval’: Adolf Hitler.
Met zijn controversiële kunstwerk ‘Het Verval’, vol kaarten van gewezen wereldleiders en dictators, heeft Tom Herck de internationale wedstrijd ‘The corporate art awards’ gewonnen. “Twee jaar geleden plakte de burgemeester mijn werk nog af uit schaamte, nu wint het een belangrijke internationale prijs in het Europees Parlement”, glundert de kunstenaar. 

Het conflictueuze kunstwerk ‘Het Verval’ is een kaartenhuis dat 60 ton zwaar is en 10 meter hoog is. Op elke speelkaart schilderde de kunstenaar de beeltenis van een gewezen wereldleider of een voormalig dictator. Onder andere Queen Victoria en Napoleon, maar ook Stalin en Hitler worden getoond. “De afbeeldingen en het kaartenhuis staan symbool voor de fragiele constructie van de politieke, filosofische en religieuze mens- en wereldbeelden”, legt Herck uit.

Afgeplakt

De onthulling van het kunstwerk in maart 2016 verliep anders niet zonder slag of stoot. Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) liet de speelkaart met de afbeelding van Hitler afplakken. ‘Sint-Truiden heeft erg geleden onder de Duitse bezetting en er is geen enkele reden om de oorzaak van die ellende af te beelden op een kunstwerk, waarvoor de stad nota bene zelf betaald heeft”, aldus Heeren. “Het gaat hier duidelijk om een geval van slechte smaak." Maar na veel gepalaver heeft het kunstwerk zijn plaats uiteindelijk in Sint-Truiden veroverd. Truienaren spreken nu af aan het ‘kaartspel’ vooraleer te joggen in domein ’t Speelhof.

De opbouw van het kunstwerk Het Verval in maart 2016.
Bart Borgerhoff De opbouw van het kunstwerk Het Verval in maart 2016.

IKEA, Bacardi

Herck en het bedrijf VB Beton namen het tijdens ‘The corporate art awards’ op tegen grote jongens zoals American Express, de nationale bank van Equador, BMW, Deutsche Bank, Google arts & culture, IKEA-museum, LEGO en de Bacardi-groep. Tom Herck, die momenteel in Vietnam zit, is bijzonder tevreden met deze internationale erkenning. “‘The corporate art awards’ is een prestigieuze wereldwijde wedstrijd voor kunstenaars die samen met een bedrijf een project gerealiseerd hebben. Zo heb ik samengewerkt met VB Beton. Zo zie je maar dat politiek geladen kunst wel zijn plaats kan hebben in het openbare kunstlandschap. Dit werk zal na verloop van tijd nog vaker erkenning krijgen door de durf, de monumentale en conceptuele kracht die het uitstraalt, zeker in politiek correcte tijden waarin we ons nu bevinden. Ik wil iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft en draag deze prijs dan ook op aan iedereen die mij van dag één gesteund heeft.”

Tom Herck.
Erik Jamar Tom Herck.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.