Truiense Vlaams Belang-voorzitster brengt Hitlergroet “om te lachen”. Maar haar partij lacht niet mee en zet haar aan de deur

RV
Een foto van de Truiense Vlaamse Belang-voorzitter Katrina Langlet veroorzaakt heel wat ophef. De nummer tien van de Limburgse Kamerlijst is op het beeld te zien, terwijl ze ostentatief een Hitlergroet uitbrengt. De feiten speelden zich af tijdens een feestje in oktober vorig jaar. Nationaal partijvoorzitter Tom Van Grieken is formeel: “Ze wordt per direct geschrapt.”

Nooit Hitlergroet gebracht

“Ik heb nooit de Hitlergroet gebracht”, reageert Katrina Langlet fors wanneer we haar met de feiten confronteren. “Laat me nog eens denken, misschien herinner ik het mij toch nog. Het was tijdens het feestje ‘Back to the roots’ in Sint-Truiden in oktober. De sfeer was uitgelaten, we hadden wat gedronken en iedereen deed er aan mee. Het was om te lachen. Ik was toen trouwens nog geen lid van Vlaams Belang. Ik zie dan ook niet in waarom ik hiervoor zou moeten aftreden als fractievoorzitter van de partij.” Want Katrina begon een maand geleden enthousiast aan de campagne. “Ik ben heel trots dat ik met deze fantastische mensen op de lijst mag staan. Ik wens iedereen heel veel succes toe”, klonk het afgelopen dinsdag nog hoopvol voor de toekomst op haar Facebookpagina. Vandaag is haar politieke carrière afgelopen.

Katrina Langlet, in februari nog goede maatjes bij voorzitter Tom Van Grieken
DSS Katrina Langlet, in februari nog goede maatjes bij voorzitter Tom Van Grieken

Beckers distantieert zich

Nadat de feiten bekend geraken, gaat het pijlsnel naar beneden met de carrière van Langlet. Eerst reageert plaatselijk kopstuk en ‘coming lady’ Roosmarijn Beckers: “Hier wist ik niets van. Ik distantieer me volledig van de handelingen en uitspraken van mevrouw Langlet. Ik verwijs naar voorzitter Tom Van Grieken die de verdere communicatie en handelingen op zich zal nemen.”

‘Per direct’ geschrapt

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert een half uur later resoluut: “We gaan er niet flauw over doen. Wie zich aan de dergelijk gedrag bezondigt, maakt zich onmogelijk in onze partij. Het is wel zo dat de foto dateert van voor ze bij Vlaams Belang was aangesloten. Bovendien is het beeld gemaakt in een dronken bui door een boze ex”, aldus Van Grieken. “Niettemin zijn we de interne procedure opgestart om haar als lid van de partij te schrappen. We kunnen haar niet meer van de lijst halen, want die zijn al ingediend. Anders zouden we dat zeker doen. Uiteraard wordt ze wel ‘per direct’ ontzet uit haar huidige functie als voorzitter. Zulk dwaas gedrag doet het goede werk van zo vele vrijwilligers teniet.” Katrina Langlet is wat beduusd wanneer we haar het nieuws vertellen: “Ik mag niets meer zeggen van Chris Janssens. Je neemt best met hem contact op”

Katrina Langlet samen met haar grote voorbeeld Dries Van Langenhove.
RV Katrina Langlet samen met haar grote voorbeeld Dries Van Langenhove.

Blut und Boden

Voor Vlaams Belang Limburg is dit meer dan een vervelende zaak. Voorzitster en Kamerlijsttrekker Annick Ponthier vond het maandag tijdens een interview met deze krant nog vreemd dat de buitenwacht het Vlaams Belang een radicaal karakter toemat. “Ik begrijp niet waar de media dat haalt. Wij zijn een volwassen realistische partij, die niets te maken heeft met die hele ‘Blut und Boden’-toestand.”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Fiers

  Weer van die vuile gefilmde trucken.Jammer.Ik begrijp dat Tom Van Grieken zeker wil spelen.Ze willen ons op alle mogelijke kanten aanvallen en doen kelderen.Lafaards!!!

 • Samuel Smausentich

  Mag er nog wat gelachen en leute gemaakt worden in Vlaanderen ?

 • Dirk Van der Weeën

  Belachelijk !!!!!!!!

 • Leo Peeters -Duym

  Jose Van Hauwaert zegt: 'Als er niks aan de hand was toen de dame deze groet bracht, dan is het de vraag, waarom schorst Van Grieken haar dan?' --- Omdat Van Grieken het zich niet kan permitteren haar niet te schorsen. Als VB'er heb je altijd het nadeel van de twijfel. Ik meen het echt als ik zeg nooit iemand met opgeheven hand te begroeten. Als ervan VB'ers iets verkeerd geïnterpreteerd kan worden, laten hun 'democratische' tegenstanders dat niet links liggen.

 • Jean De Grande

  Peter VAN DEN BROECKE, ik heb waarschijnlijk meer van die documentaires gezien dan u, maar nog nooit die groet met links. En die vingers, dat was John Cleese die er bijzonder veel bijval voor kreeg. En dan heb ik het nog niet over de schending van haar privacy. Maar er wordt veel toegelaten om politiek correct te zijn.