Truiense topondernemer is jarig in Trudojaar: heel Sint-Truiden mag gratis naar de cinema

Trudo Carlier trakteert Sint-Truiden op een gratis filmbezoek naar aanleiding van zijn verjaardag.
Mine Dalemans Trudo Carlier trakteert Sint-Truiden op een gratis filmbezoek naar aanleiding van zijn verjaardag.
Reisagent en cinema-uitbater Trudo Carlier wordt maandag 47 jaar en wil dat in het Trudojaar met gans Sint-Truiden vieren. “Ik trakteer iedereen op een gratis cinemabezoek. Van Toy Story 4 tot Men in Black International.”

Trudo Carlier staat aan het hoofd van de bekende reisfamilie Carlier, die het grootste onafhankelijke reisagentschap van Vlaanderen bestuurt. Ondernemen zit dus wel degelijk in het bloed. Vijf jaar geleden heropende hij de oude cinemazaal, Cinema Cameo, op de Naamsevest. Zo kreeg hij de kans om zijn jongensdroom te realiseren. 

“Als ondernemer moet je dankbaar zijn. Dit Trudojaar is voor mij en mijn familie bijzonder. Mijn vader noemde mij naar de stichter van de stad, de Heilige Trudo, en daar ben ik best fier op. Je kan dus wel begrijpen dat ik een bijzondere band met mijn stad en haar inwoners heb. Ik dacht eerst aan een groot feest. Maar mijn vrouw bracht mij op het idee om elke Truienaar op een leuke cinemanamiddag of -avond te trakteren. Ik weet niet hoeveel mensen erop af gaan komen. Ik zet maandag mijn zaal open vanaf ‘s middags en dan volgen er vier voorstellingen. Als blijkt dat er heel veel belangstelling is, dan herhalen we dat gewoon”, aldus Carlier.

Nostalgische filmzaal

Cinema Cameo heeft bovendien een rijke geschiedenis: de filmzaal was een begrip in het naoorlogse Sint-Truiden. Maar met de komst van de videotheken in de jaren 80 slonk het aantal bezoekers. Enkel Trudo bleef komen. “Als kind was ik een vaste bezoeker. Op zondagnamiddag was ik vaak de enige toeschouwer. Dan vroeg ik de legendarische Raymond Christleven of ik binnen mocht. Ik heb daar veel films alleen bekeken.” 

Jaarlijks brengen 40.000 filmliefhebbers een bezoekje aan de nostalgische filmzaal. Een bijzonder mooi aantal, zeker als je weet dat de buurtbioscoop slechts één zaaltje met 174 plaatsen heeft. Opvallend is het prijskaartje: bij de heropening had Cinema Cameo de beste prijs van Vlaanderen met slechts 6 euro voor een film. “En die prijs is nog steeds niet gestegen”, aldus Trudo. “Ook in de toekomst hebben we nog grootse plannen. Zo zullen we de zaal in 2020 nog eens renoveren en komt er een ultramoderne laserprojector.”

Trudo voor zijn Cinema Cameo samen met ‘peter’ Jan Verheyen.
Tiny Bogaerts Trudo voor zijn Cinema Cameo samen met ‘peter’ Jan Verheyen.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maarten Vermant

  Kleine nuance bij de titel: we zijn allemaal jarig in het Trudojaar.

 • Raymond Ponet

  Profitait.

 • Rietje Reygel

  Titel slecht gekozen, ik denk dat iedereen jarig is in een jaar zelfs in het Trudojaar behalve die van een schrikkeljaar

 • Chris Deckers

  Prachtig, vooral dan dat deze "snaak van vroeger" de cinemazaal open houdt en zijn eigen dada in de praktijk brengt. Een merci aan de klanten bewijst ook het respect voor hen en getuigt van gezond ondernemersbloed. Geen anonieme on-line-wonderboys maar échte ondernemers van vlees en bloed, die je gewoon op straat aanspreekt. Formidabel.