Truiense abdijtoren licht op als eerbetoon aan Notre-Dame: “Er is hoop, net als na onze abdijbrand 44 jaar geleden”

De abdijtoren in de kleuren van de Franse vlag.
Borgerhoff De abdijtoren in de kleuren van de Franse vlag.
De Fransen zijn ontwaakt in een ander land, nadat ze delen van hun geliefde kathedraal in de vlammen zagen verdwijnen. Iedereen leeft mee met de Franse hoofdstad. In het bijzonder Sint-Truiden, dat ooit ook één van haar historische uithangborden in rook zag opgaan. De stad betuigt de Parijzenaren alle steun en is hoopvol dat de Notre-Dame heropgebouwd wordt.

Truienaren keken gisteren zoals de rest van de wereld met verstomming naar de onwezenlijke beelden van de vuurhaard in de Parijse Notre-Dame. Sint-Truiden heeft net als de Franse hoofdstad een soortgelijke pijnlijke ervaring gehad met één van haar iconische gebouwen.

Collectieve geheugen

Op 9 december 1975 woedde een brand in de abdij, de historische kern waarrond de Trudostad vorm kreeg. Onder meer de torenspits en delen van de aanpalende school gingen in de vlammen op. Intussen is het gebouw herbestemd als toeristische trekpleister, die elk jaar 5.000 bezoekers lokt. “De datum van de ramp staat in het collectieve geheugen van de Truienaren gegrift. Sint-Truiden voelt daarom enorm mee met de Parijzenaren. De vernieling van de symbolische kathedraal raakt deze stad in het hart. Maar het hoeft geen eindpunt te zijn”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Vele mensen keken vanop de Grote Markt naar de vlammen die in december 1975 uit de abdijtoren kwamen .
Borgerhoff Vele mensen keken vanop de Grote Markt naar de vlammen die in december 1975 uit de abdijtoren kwamen .

Franse vlag

“Met de steun van velen en extra daadkracht zal de Notre-Dame uit haar as herrijzen. Een gebouw met deze allure verdient om in haar oorspronkelijke staat te worden hersteld. Als eerbetoon aan de kathedraal en uit medeleven met de Parijzenaren zullen wij onze abdijtoren vanavond daarom in de kleuren van de Franse vlag verlichten”, aldus schepen van Gebouwen Hilde Vautmans.

De abdijtoren in de kleuren van de Franse vlag.
Borgerhoff De abdijtoren in de kleuren van de Franse vlag.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hugo Vanbrabant

    zolang ze er maar niet zo'n gedrocht van ijzerwerk opzetten zoals hier, in Sint-Truiden. SCHANDALIG, noem ik dat!!!!!!