Truienaren vertellen hun levensverhaal op ‘Hallo Micro!’

Thierry Geys interviewt Christiane Matthijs.
Bart Borgerhoff Thierry Geys interviewt Christiane Matthijs.
Het stadsarchief van Sint-Truiden is het collectieve geheugen van tientallen generaties Truienaren. Dat archief wordt continu aangevuld en ontsloten. Een boeiende selectie ervan staat jaarlijks in een ander kerkdorp tentoon op ‘Hallo Micro!’. Dit keer zijn Melveren en Metsteren aan de beurt. De expo is vrij te bezoeken tot 4 oktober in de parochiezaal van Melveren.

Sint-Truiden heeft een rijk archief met een bundeling van duizenden documenten. Deze schat aan informatie over een millennium stadsgeschiedenis vraagt om een deskundige opslag en conservering.

“Sint-Truiden is een historische stad met een eeuwenoud verleden. De documenten hierover zitten veilig opgeborgen in onze prachtige archiefruimtes. Die herbergen een haast eindeloze verzameling, waaruit we vandaag nog een heleboel kunnen leren. In ons archief vonden we bijvoorbeeld inspiratie voor ons stadslogo, dat gebaseerd is op oude handschriften die we in een nieuw jasje staken. Ook het bewijs dat onze zaterdagmarkt al 600 jaar bestaat, vonden we in de archieven terug in een politiereglement ‘avant la lettre’ uit 1418”, zegt schepen Johan Mas.

Het geeft je een unieke blik van het Sint-Truiden van de vorige eeuw"

Johan Mas

Omdat beelden veelzeggender zijn dan woorden, is er sinds 2008 ook het project ‘Hallo Micro!’. Via interviews met Truienaren wordt de recente geschiedenis van de stad waarheidsgetrouw gereconstrueerd en gestockeerd. Dit materiaal is een perfecte aanvulling op de bestaande collecties en werpt een unieke blik op het dagelijkse leven in de eerste helft van de vorige eeuw.

Tijdens ‘Hallo Micro!’ brengt het stadsarchief jaarlijks ook het verleden van telkens een ander dorp in beeld. Nu is het de beurt aan Melveren en Metsteren. Nog tot en met donderdag 4 oktober is iedereen tussen 10 en 17 uur welkom in het Parochiaal Centrum van Melveren (Melveren-Centrum 66) voor een doorlopende expositie en geluidsmontage.

“Ons rijke archief vormt als het ware het geheugen van onze stad en haar inwoners. ‘Hallo Micro!’ is een fantastisch project, waarbij we dankzij de inzet van een enthousiaste ploeg vrijwilligers een gedeelte ervan zorgvuldig documenteren. Daarnaast stellen we het op een originele manier tentoon, zodat onze inwoners ook kunnen kennismaken met het soms vergeten verleden van Sint-Truiden. Jaarlijks verwelkomen we zo honderden blije bezoekers”, vertelt schepen van Archief Johan Mas.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.