Truienaar en darmspecialist maken strip over darmkanker: “Lees het verhaal, maar doe de test”

Striptekenaar Mario Boon  en darmkankerspecialist Luc Colemont  sloegen de handen in elkaar.
Benoit De Freine Striptekenaar Mario Boon en darmkankerspecialist Luc Colemont sloegen de handen in elkaar.
‘Dirk, het leven is een strijd waard’ is de nieuwste strip van Truienaar Mario Boon. Een bijzondere graphic novel over het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Het scenario is van de hand van darmspecialist dokter Luc Colemont . De strip ligt op 6 maart in de winkels en wordt uitgegeven in het Nederlands, Frans en Engels én ‘Antwaarps’.

“De strip vertelt het verhaal van een man van vijftig bij wie darmkanker wordt vastgesteld na een stoelgangtest”, vertellen de makers. “Het is duidelijk geen Kiekeboe, maar wel een spannend en ontroerend verhaal dat zich deels afspeelt in Rome.” Striptekenaar Mario Boon is heel trots op het resultaat. “Deze strip valt samen met de 20-jarige verjaardag van mijn eerste officiële strip, ‘De Wildewegen van de Rolleweg’, een verhaal over de journalistieke periode van Guido Gezelle. Een jubileumjaar voor mij dus” vertelt de Truienaar, die ondertussen naar Sint-Amandsberg is uitgeweken. Boon is ook bekend van  de strips X!NK en Mon&Tuur. Ook Doomsday is van zijn hand.

Zo’n stoelgangtest is letterlijk en figuurlijk poepsimpel, maar je moet het wel willen doen

Dokter Luc Colemont
Een deel van het verhaal speelt zich af in Rome.
RV Een deel van het verhaal speelt zich af in Rome.

Tom Hanks

“Vorig jaar benaderde Dr. Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker mij om samen een strip te maken om de boodschap ‘doe de test’ naar een breed publiek te brengen. Luc had ondertussen begrepen dat een strip een iets lager budget heeft dan een film”, lacht Boon. “Ik droom er inderdaad al jaren van om een film te maken over darmkanker”, beaamt dokter Colemont.  “Een film zoals Philadelphia met Tom Hanks uit 1993. De film liet het grote mondiale publiek kennis maken met aids, een op dat moment relatief onbekende ziekte. Maar goed, ik moet realistisch blijven, dus was een strip ‘the next best thing’ en met Mario klikte het meteen”, aldus de bekendste darmspecialist van België.

Rome

“Het verhaal is geen opsomming geworden van hoe darmkanker ontstaat en behandeld wordt, maar in de eerste plaats een goed en pakkend verhaal dat zich deels afspeelt in de eeuwige stad Rome”, zegt Boon. “Ik heb  zelfs met een Italiaanse inkleurster gewerkt. Ik verbeeld de strijd tegen kanker als een strijd tussen gladiatoren. Trouwens, een chemobehandeling duurt ongeveer even lang als het trainen van een gladiator.”

Poepsimpel

Dokter Luc Colemont heeft van de strijd tegen darmkanker zijn levenswerk gemaakt. Deze week gaat hij in Alken spreken, zijn 403de lezing al.  “Ik wil zoveel mogelijk mensen overtuigen om zich te laten testen tegen darmkanker. Zo’n stoelgangtest is letterlijk en figuurlijk poepsimpel, maar je moet het wel willen doen. Dus koop en lees die strip en doe de test”, adviseert de dokter.

‘Dirk, het leven is een strijd waard’ is uitgegeven bij Ballon Media en kost 9,5 euro. De opbrengst gaat integraal naar de vzw Stop Darmkanker. Meer op www.stopdarmkanker.be.

RVReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.