Truienaar (46) krijgt 1.200 euro boete omdat hij chihuahua uit raam gooide... maar mag zijn vijf overige hondjes wél houden

Zijn vijf chihuahua’s die hij nu nog heeft, mag hij wel houden. (Illustratiebeeld)
Getty Images Zijn vijf chihuahua’s die hij nu nog heeft, mag hij wel houden. (Illustratiebeeld)
Een 36-jarige Truienaar moet diep in de buidel tasten voor een stommiteit die hij op 14 juni 2016 beging. Bij een discussie gooide hij een chihuahua vanaf de eerste verdieping uit het raam. Zijn vijf chihuahua’s die hij nu nog heeft, mag hij wel houden. 

Destijds kwam er bij de politie een melding binnen van een hondje dat uit het raam werd gegooid. Ter plaatse hoorden getuigen de beklaagde zeggen: “Ik denk dat hij dood is”. Eén van de buren had even daarvoor beklaagde horen roepen dat hij de hond uit het raam zou gooien. Deze buurman was er pertinent zeker van dat hij daarna de hond van zijn zoon is gaan halen. Een andere getuige zag de beklaagde de hond oprapen en ermee weg wandelen om later terug te keren met een (andere) hond op zijn arm. De beklaagde werd een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden, die hij niet betaalde. 

“Uit het raam gevallen”

“Ik had ruzie met mijn vrouw. Zij had de hond vast en die is plots losgeraakt en zo uit het raam gevallen”, vertelde de beklaagde tegen de rechter. Hij kreeg toen al uitgelegd dat honden - net als kinderen - nooit mogen gebruikt worden bij een ruzie. “Geen enkele reden kan het gedrag van de beklaagde verantwoorden om in zijn agressie een hulpeloos hondje door het raam te gooien, dit is ernstige dierenmishandeling", oordeelt de rechtbank in het vonnis. Ondanks de getuigenissen van de buren en de sterke vermoedens dat het dier is overleden en werd vervangen, is dit niet bewezen. Daarom blijft de straf beperkt tot een geldboete.

Nog dossiers

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vandaag overigens nog enkele uitspraken gedaan in dossiers over dieren. Zo mag een koppel uit Sint-Truiden drie jaren geen dieren meer houden omdat ze onder meer konijnen, eenden, cavia’s en een pony aan hun lot overlieten. De verwaarlozing werd in oktober 2016 vastgesteld. Naast het verbod om nog beesten te houden, kregen de 59-jarige vrouw en de 65-jarige man elk een boete van 1.200 euro.

Een 41-jarige man uit Beringen kreeg een boete van 600 euro en een verbod van drie jaren om nog dieren te houden, omdat hij zijn hond verwaarloosde. In juni 2016 werd in zijn woning een hond tussen de eigen uitwerpselen aangetroffen. De viervoeter lag tussen het afval en in een ruimte zonder zicht naar de buitenwereld. 

De rechtbank veroordeelde ook een 47-jarige vrouw uit Overpelt tot een boete van 1.200 euro, omdat ze in een verlaten woning in Eksel een volwassen Golden Retriever, een pup, twee slangen, een kat en een schildpad had achtergelaten. De dieren zaten zonder drinken of voedsel. Een van de slangen was gestorven.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peggie Van Audenhove

    Zoveelste voorbeeld van de laksheid en onbekwaamheid van justitie in dit land. Schandalig en mensonterend dat zo iemand dieren mag houden.

  • Jozef Van Schuerbeeck

    Die komt er goed vanaf. Wat mij betreft had hij ze allemaal moeten afgeven.