Technicum houdt crisisoefening

OUDERRAAD, CRISISTEAM EN ERIK DE SOIR SIMULEREN NOODSCENARIO

Crisispsycholoog Erik de Soir modereerde tijdens de crisisoefening.
Foto Dalemans Crisispsycholoog Erik de Soir modereerde tijdens de crisisoefening.
In de technische school Technicum werd gisteren een crisisoefening gehouden om het nooddraaiboek op haar efficiëntie te toetsen. Het crisisteam en de ouderraad van de school namen deel en

crisispsycholoog Erik de Soir was de begeleider van de operatie en kwam tussen waar nodig.


Het noodscenario vertrok vanuit een busongeval, waarbij leerlingen en begeleiders op terugweg van een tweedaagse in Nieuwpoort betrokken waren. Er werd meteen gewag gemaakt van enkele gewonden, maar het was niet duidelijk hoe ernstig de situatie was. Een leerling belde vervolgens in paniek naar zijn ouders en de geruchten- en speculatiemolen kwam helemaal op gang.

Simulatie

In de refter van de technische secundaire school werden verschillende opvangkamers gesimuleerd, die onderdak moesten bieden aan de familie van de slachtoffers, het crisisteam, de pers en toevallige passanten. Vanuit een geïmproviseerd secretariaat werd de operatie in goede banen geleid.


"De directie en het crisisteam werken sinds 2012 aan dit noodboek", vertelt Eddy Roosen, directeur van Technicum. "We hebben het gelukkig nog nooit moeten gebruiken, maar we zijn liever goed voorbereid. Het leek ons daarom een nuttige oefening om het plan te toetsen aan een noodscenario. Ik moet zeggen dat ik enorm verbaasd ben over de impact van onze operatie en wil dan ook een dikke pluim geven aan alle aanwezigen, die vandaag puik werk leverden. En Erik de Soir was uiteraard de geknipte persoon om heel het gebeuren te modereren."

Vier C's

Tijdens de oefening kwam de link met het tragisch busongeval in Sierre van 2012 meermaals naar boven. De Soir was toen nauw betrokken bij de opvang van de nabestaanden en begeleidde de Lommelse school 't Stekske gedurende drie jaar bij het verwerkingsproces. De doctor in de psychologie modereert regelmatig simulaties zoals die in Technicum, maar merkt op dat het hierbij steeds vaker om rollenspellen rond terrorisme gaat. "Toch hebben we in België tot op heden gelukkig nog geen enkel schietincident op school gehad", zegt de Soir.


"De oefening van vandaag draait vooral rond de vier Engelse C's: Communication, Competences, Coordination en Cooperation. Eens het nieuws lekt, is het verspreiden van de juiste informatie van cruciaal belang. Daarnaast is een duidelijke takenverdeling en goede samenwerking binnen het crisisteam zeer belangrijk. Pas vanuit een goede organisatie kan men een crisisopvang in goede banen leiden."


De Soir is een grote naam in de begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties.


Bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek was hij verantwoordelijk voor de psychologische ondersteuning van de betrokken brandweerlui.