Te veel leed onder dat werfstof?

BESTUURSAKKOORD DOORGELICHT | SINT-TRUIDEN

De bouwwoede van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) was ongezien, gedurfd, peperduur en bijwijlen haalde ze haar inwoners het bloed onder de nagels. Vooral de handelaars hebben zwarte sneeuw gezien. Maar ze volhardde in de boosheid en het resultaat mag gezien worden. Sint-Truiden is een nieuwe stad geworden. Nu het werfstof is gaan liggen, is nog maar de vraag of de Truienaar niet te erg geleden heeft en of hij dat leed aan het kieshokje zal achterlaten.
Veerle Heeren (CD&V) voelde zich in het najaar van 2016 niet meer op haar gemak en besloot de N-VA aan boord te hijsen om zeker te zijn van haar sjerp voor six more years!
Mine Dalemans Veerle Heeren (CD&V) voelde zich in het najaar van 2016 niet meer op haar gemak en besloot de N-VA aan boord te hijsen om zeker te zijn van haar sjerp voor six more years!
GELUKT

1. Brede School.

De organisatie van brede school leverde de stad de gouden kinderschoen op. Zinvolle naschoolse opvang in de scholen, met de weerbaarheidstrainingen voor de kinderen, de circusschool, ... tevens wordt het zeer gewaardeerd dat de teken- en muziekacademie tot in de scholen is gebracht.

2. Droneport.

Drone city in Sint-Truiden 
bestuursakkoorden
Mine Dalemans Drone city in Sint-Truiden bestuursakkoorden

Droneport in Brustem is het Europese uithangbord voor de drone industrie. Een test- en bedrijvencentrum voor startups en groeibedrijven. De toekomstige toepassingen van deze innovatieve technologie zijn quasi eindeloos en zullen naast innovatieve mogelijkheden zorgen voor honderden jobs.

3. Nieuwe sporthal.

In het najaar van 2013 startte AGOST met de bouw van een nieuwe sporthal op de Veemarkt van Sint-Truiden. Het resultaat, een modern gebouw met 2.776 m² sportoppervlakte, is de eerste realisatie van de ontwikkeling van de omringende Veemarktsite tot de sportieve groene long van de stad. De TRUDO Sporthal beschikt over 21 balsportterreinen, een danszaal, een dojo en een ruimte voor nog andere gevechtssporten. Schepen van sport Carl Nijssens en ziin sportdienst rijden deze legislatuur een indrukwekkend en foutloos parcours.

4. Vernieuwde stadskern.

De vernieuwing van het stadscentrum en de komst van de uniforme terrassen. De tandem Heeren-Vossius werkte hier op haar best. Hierover is dan ook zeer veel inkt gevloeid. Niet in het minst over de keuze van de stenen en het onderhoud, maar vriend en vijand zullen moeten toegeven dat de markt van Sint-Truiden stijl en klasse uitstraalt..

5. Greensky.

Investeren in de hernieuwbare energie en duurzaamheid zoals in het project Greensky. Deze investering in windenergie past perfect binnen het vooropgestelde milieubeleid waarbij ruime aandacht wordt besteed aan de alternatieve energie.

6. Shop & the city.

S&C zorgde voor een unieke shopping beleving in de stad. Door er te shoppen kan je auto's, fietsen en ontelbare prijzen winnen en tijdens de vele braderieën, evenementen zoals Ladies City Day, kerstmarkt en nog veel meer geven we onze lokale middenstand de boost die ze nodig hebben. Van overal in binnen- en buitenland komt men kijken en leren hoe wij het hier doen.

7. 'Sint-Truiden by Light'.

Op vlak van Toerisme werd Sint-Truiden de afgelopen vijf jaar op de kaart gezet dankzij het project 'Sint-Truiden by Light'. Bedoeling van het project vijf jaar geleden was om het toeristisch seizoen te verlengen na het bloesemtoerisme.

8. Aanpak Little Cherry-virus.

In de strijd voor het behoud van de fruitsector als economische sector in de stad, werd een gasboete ingevoerd die je krijgt als je je bomen weigert weg te doen indien ze besmet zijn met het Little Cherry-virus. Als eerste in de regio Haspengouw implementeerden we dit en zetten daarmee de toon voor andere gemeenten.

9. Zorgbedrijf.

De oprichting van het zorgbedrijf, sociaal huis en de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Villa Rosa zijn deze legislatuur gerealiseerd. OCMW-voorzitter Pascy Monette kreeg wel af te rekenen met een heus schandaal binnen de gesloten afdeling van demente bejaarden. Vier personeelsleden zouden ranzige selfies genomen hebben met naakte demente bejaarden. Momenteel loopt er een onderzoek naar de feiten door het parket.

10. Jeugd.

Habbekrats opende recent een huis in Sint-Truiden en zo wordt dit nieuwe trefpunt een veilige en vertrouwde thuishaven voor de jongeren. We zijn ongelooflijk trots dat we een vereniging als Habbekrats naar onze stad hebben kunnen halen. Zij zijn uitgegroeid tot een sterke partner in het jeugdwelzijnswerk. Dat resulteerde daarom ook in de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Grote Prijs van de Opvoeding. De vereniging geniet zelfs de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Paola.

11. Evenementen.

Sint-Truiden heeft een vergund festivalterrein dat drie keer groter is dan dat van Werchter. Na uitstekend monnikenwerk van schepen Pascal Vossius kan het dossier nu eindelijk de markt op. Het ziet er naar uit dat de internationale muziekgoden de komende jaren zullen afdalen naar Sint-Truiden. Ook het verenigingsleven kan hier zijn graantje meepikken.

12. Kunst in de openbare ruimte.

NIEUW KUNSTWERK BIJ HET SPEELHOF IN SINT TRUIDEN. FOTO TVG TONY VAN GALEN
TONY VAN GALEN NIEUW KUNSTWERK BIJ HET SPEELHOF IN SINT TRUIDEN. FOTO TVG TONY VAN GALEN

Met "De kus "van Koen Vanmechelen, "Het Verval" van Tom Herck en "Hemel en Aarde" van Gert Robijns. Ook werden grondige en broodnodige infrastructuurwerken aan de nieuwe Toni Coppers bibliotheek en Cultureel Centrum De Bogaard uitgevoerd. Schepen Johan Mas kwam na een aarzelende start aardig uit... de verf.

NIET GELUKT

1. Herbestemming Kerken.

De herbestemming van de kerken in de zesde monumentstad van Vlaanderen is op een fiasco uitgedraaid. Van de in totaal 23 kerken zou er één kerkje daterend uit 1997 dan nog, een herbestemming krijgen. Niet meer dan een dode mus. De daadkracht van de CD&V in dit dossier hing rechtstreeks evenredig af van de vermoedelijke wens van de eigen achterban om hier vooral alles bij het oude te laten. Het opgesplitste mandaat tussen Carlier en Kempeneers deed ook al geen goed aan de zaak.

2. Aanpak drugs.

De plannen voor een drugvrije stad bleven maar tussen de kabinetten van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) en Hilde Vautmans (open VLD) op en neer gaan. Burgemeester Heeren schermde daarbij haar korpschef hermetisch af van de rest van het schepencollege. Uiteindelijk gingen de liberalen Vautmans en Monette in de aanval en kondigden een repressiever beleid met drugshonden op scholen aan. Om maar te zeggen dat de huidige coalitie hier nooit op één lijn zat en er dan ook nooit een goed plan van aanpak in de strijd tegen drugs op tafel kwam.

Gert Stas (sp.a) zal er alles aan doen om het voorakkoord te breken. Kunnen ze met Sterk en Groen de uitgebreide meerderheid van VLD-CD&V en N-VA breken?
Mine Dalemans Gert Stas (sp.a) zal er alles aan doen om het voorakkoord te breken. Kunnen ze met Sterk en Groen de uitgebreide meerderheid van VLD-CD&V en N-VA breken?

3. Verenigingen.

Verenigingen in Oud-Atheneum zijn niet meer veilig..... "Je kan op elke moment geëlektrocuteerd worden" gebrek aan herstellingen, zelfs zeer onveilige situaties die niet worden aangepakt. problemen zijn met de afvoer van het regenwater en het insijpelen ...pleisterwerk naar beneden komt. Ook met de aarding aan het elektriciteitsnet zouden al langer problemen zijn en meldingen aan de stad hierover krijgen geen gevolg. Asbestplaten zouden bloot liggen.
Mine Dalemans Verenigingen in Oud-Atheneum zijn niet meer veilig..... "Je kan op elke moment geëlektrocuteerd worden" gebrek aan herstellingen, zelfs zeer onveilige situaties die niet worden aangepakt. problemen zijn met de afvoer van het regenwater en het insijpelen ...pleisterwerk naar beneden komt. Ook met de aarding aan het elektriciteitsnet zouden al langer problemen zijn en meldingen aan de stad hierover krijgen geen gevolg. Asbestplaten zouden bloot liggen.

Het verenigingsleven in Sint-Truiden kraakte letterlijk onder de bouwwoede van de CD&V-open VLD-meerderheid. De verenigingen van het Oud-Atheneum verblijven momenteel in erbarmelijke huisvesting. Scheuren, waterlekken, en een dreigend elektrocutiegevaar geraken door zuivere onwil vanuit het stadhuis niet opgelost. Onbegrijpelijk.

4. Communicatie.

Op vlak van een transparante externe communicatie is deze meerderheid over de ganse lijn gebuisd. Handelaars van de Luikerstraat en Stapelstraat die tot hun eigen afgrijzen om informatie over hun straat moesten smeken. Straten en dorpen die herhaaldelijk opnieuw werden opgebroken zonder dat de bewoners van iets wisten. Milieumatten die er dan niet waren. Zelfs in het afsluiten van het beruchte voorakkoord kreeg deze meerderheid haar communicatie nooit zuiver.

5. Chaussée d'Amour.

Chaussee d'Amour
Kris Dewitte Chaussee d'Amour

Een duidelijk aanpak van de Chaussée d'Amour bleef achterwege. Het ronkend aangekondigde nieuwe ijzeren belastingreglement dat komaf ging maken met de vrouwenhandel en andere mistoestanden draaide op een sisser uit. De belasting bleek oninbaar en bracht 0 euro op in 2017. De bareigenaars haalden hun slag thuis. Ook hier bleek de schepen van Financiën, Ingrid Kempeneers, niet in staat om het tij te doen keren.

6. De ontsluiting met de E 40.

Het steeds wederkerend pijnpunt dat door de Truiense bedrijfsleiders op de politieke agenda wordt geplaatst. In feite gaat het over een 'erfenis': in de jaren '60 heeft de stad Sint-Truiden en zeker en vast de toenmalige politici, de kans gemist om een rechtstreekse ontsluiting op de E40 te bekomen. Of er nog ooit een ontsluiting komt is maar zeer de vraag.

7. Mobiliteit.

Op vlak van zachte mobiliteit is Sint-Truiden erop achteruit gegaan. Er is geen fietsplan met visie tot stand gekomen. De zwarte pijnpunten voor de fietser zijn onvoldoende weggewerkt. Van een taxibeleidsplan is niets in huis gekomen. En de bussen van De Lijn zijn teruggeschroefd.

8. Financiële toestand.

Maar uiteindelijk is de huidige financiële situatie wel het meest zorgwekkend. Sint-Truiden heeft nog -7 euro per Truienaar "over" om te investeren in de toekomst (Vlaams gemiddelde +46 euro). De Vlaamse overheid eist dat in 2020 alle steden uit de rode cijfers zijn, wanneer dit niet gebeurt is de stad 'failliet'.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.