Stad zet in op groene mobiliteit

INVESTERING VAN 1,2 MILJOEN EURO VOOR 22 ELEKTRISCHE WAGENS

De 'groene vloot' telt 22 wagens: 5 personenwagens en 17 lichte bestelwagens.
Jerome Gielkens De 'groene vloot' telt 22 wagens: 5 personenwagens en 17 lichte bestelwagens.
De stad Sint-Truiden gaat volop voor groene mobiliteit en pakte gisteren uit met haar vernieuwde voertuigenvloot van maar liefst 22 elektrische wagens. "Hierdoor besparen we jaarlijks 80.000 euro aan werkingskosten en stoten we 68 ton CO2 minder uit per jaar", aldus burgemeester Veerle Heeren (CD&V). De nieuwe elektrische voertuigen worden geleaset. In totaal gaat het om een investering van zo'n 1,2 miljoen euro.

Met veel trots stelde het Truiense stadsbestuur gisteren haar vernieuwde wagenvloot voor. 31 oude dieselvoertuigen zijn van de hand gedaan en ruimden plaats voor 22 elektrische voertuigen. Het gaat om vijf personenwagens en 17 lichte bestelwagens van Renault.


"We doen het dus voortaan met 30 procent minder wagens, maar via een nieuw poolsysteem zullen de stadsmedewerkers de wagens delen. Daardoor worden de voertuigen efficiënter gebruikt", legt burgemeester Veerle Heeren uit. De elektrische voertuigen bieden heel wat voordelen. "Op jaarbasis zullen we 80.000 euro uitsparen aan werkingskosten en onze CO2-uitstoot daalt dankzij deze wagens met 68 ton per jaar." De wagens zijn vooral aantrekkelijk voor korte verplaatsingen. Met een volledig opgeladen batterij kom je gemiddeld zo'n 140 kilometer ver.

Burgemeester Veerle Heeren geeft het goede voorbeeld.
Jerome Gielkens Burgemeester Veerle Heeren geeft het goede voorbeeld.

Oplaadstations

Om de nieuwe wagenvloot van stroom te voorzien worden op enkele plaatsen oplaadpalen geïnstalleerd.


"Het gaat om vijftien stuks aan het stadswerkhuis en drie exemplaren op de parking van het administratief centrum", zegt schepen van Mobiliteit Bert Stippelmans (CD&V). "De komende twee jaar komen er ook zo'n 24 laadpalen in de binnenstad en de dorpen Velm, Brustem en Zepperen. In het centrum leggen we hoe dan ook oplaadpunten aan op de Groenmarkt en aan de sporthallen van Nieuw-Sint-Truiden, Sint-Pieter en de Veemarkt. Zo willen we ook onze inwoners aanzetten tot milieuvriendelijk autogebruik", vult schepen van Milieu Hilde Vautmans (Open Vld) aan. De stad koos voor Mennekes Amtron-laadstations. Die laden de wagens in zo'n vijf à zes uur volledig op.

De werkmannen testen hun nieuwe elektrische wagens. 'De radio is goed', viel er alvast te horen.
Jerome Gielkens De werkmannen testen hun nieuwe elektrische wagens. 'De radio is goed', viel er alvast te horen.

Wennen

Gisteren maakten ook de stadsmedewerkers voor het eerst kennis met hun nieuwe elektrische speeltjes.


"In het begin zullen we nog wat vertrouwd moeten geraken met de voertuigen en alles wat daarbij komt kijken qua laadinfrastructuur. Maar we zijn wel trots dat we hier allemaal samen aan kunnen meewerken en dat we op die manier een voortrekker kunnen zijn wat groene mobiliteit betreft", besluit Yves Sterken, ploegbaas wegenis bij de stadsdiensten.