Sint-Truiden stelt zich burgelijke partij tegen dealende groenarbeiders voor imagoschade

Advocaat Bert Vanmechelen vertegenwoordigt één van de groenarbeiders
Sint-Truiden
Mine Dalemans Advocaat Bert Vanmechelen vertegenwoordigt één van de groenarbeiders Sint-Truiden
Morgen verschijnen drie voormalige groenarbeiders van de stad Sint-Truiden op verdenking van drugshandel voor de raadkamer in Tongeren. De stad wil zich burgerlijke partij stellen tegen het trio voor imagoschade.

De onfrisse zaak nam een aanvang toen de lokale politie van Borgloon op een zonnige septemberdag in 2018 een 28-jarige groenarbeider arresteerde in Sint-Truiden in het kader van een drugsonderzoek van de politie Kanton Borgloon. De werknemer van de groendienst van Sint-Truiden werd tijdens zijn job door agenten letterlijk van zijn zitmaaier geplukt. De twintiger was net het gras rond de Sint-Gangulfuskerk aan het maaien, toen agenten hem daar kwamen halen. Even voordien hadden ze al zijn broer van 35 in het kader van hetzelfde onderzoek gearresteerd. Hij werkte eveneens bij de Truiense groendienst. Beide mannen werden door de stad geschorst en zitten sindsdien in voorhechtenis. De politie arresteerde in december 2018 nog een derde Truiense arbeider van de stedelijke groendienst op verdenking van drugshandel. De arrestatie was een gevolg van de inval eerder die week in buurgemeente Heers, waar een neonazi in de boeien werd geslagen. Kennelijk was de stadsarbeider betrokken bij dezelfde zaak.

Zouden de heren en dames politici niet eens in eigen boezem kijken? Sommige van hun capriolen lijken mij eerder tot imagoschade te leiden dan die van mijn cliënt waarvan de feiten nog niet eens bewezen zijn

Advocaat Bert Vanmechelen

Vervelend

Schepen Ingrid Kempeneers, toen bevoegd voor Personeelszaken, reageerde na die feiten als volgt: “Of we een probleem hebben bij onze groendienst? Helemaal niet, het is allemaal erg vervelend voor ons. De meeste arbeiders doen trouw en goed hun werk. Wie in dienst komt van de stad, moet een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. Dat hadden deze arbeiders ook gedaan. Alleen kunnen we natuurlijk niet weten als ze daarna toch misstappen zetten. We hebben alleszins meteen het nodige gedaan.”

Ongezien

Maar nu stelt de stad Sint-Truiden zich burgerlijke partij tegen haar drie voormalige werknemers wegens imagoschade. “Ongezien”, vindt advocaat Bert Vanmechelen die één van drie groenarbeiders verdedigt. “Als dat moet doorgaan stevenen we op een gans nieuwe rechtspraak af. Daarbij, zouden de heren en dames politici niet eens in eigen boezem kijken? Sommige van hun capriolen lijken mij eerder tot imagoschade te leiden dan die van mijn cliënt waarvan de feiten nog niet eens bewezen zijn. Ik wacht het oordeel van de raadkamer af, maar zal in geval de voorhechtenis verlengd wordt, onmiddellijk de voorlopige invrijheidstelling vragen. Mijn cliënt zit nu al zeven maanden in voorhechtenis.”

In een reactie zegt de stad Sint-Truiden dat ze zich burgerlijke partij heeft gesteld, met de reden om inzage te kunnen krijgen in het dossier.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.