Sint-Truiden lonkt naar IJssculpturenfestival, nu Brugge afhaakt

De ijssculpturen waren 17 jaar lang een trouw beeld in Brugge, maar de stad heeft geen interesse meer in het ‘energieverslindende’ festival.
Benny Proot De ijssculpturen waren 17 jaar lang een trouw beeld in Brugge, maar de stad heeft geen interesse meer in het ‘energieverslindende’ festival.
De stad Brugge geeft geen toestemming meer aan de organisatoren van het IJssculpturenfestival om hun evenement in Brugge te organiseren. Het ‘energieverslindende’ festival past niet meer in de nieuwe plannen van de stad. “Als Brugge niet meer wil, dan is Sint-Truiden zeker geïnteresseerd” zegt Truiens schepen van Middenstand Jos Pierad (Open Vld).

Het ijssculpturenfestival van Bruggeling Alexander Deman zou eind dit jaar helemaal in het teken staan van Frozen 2, de langverwachte opvolger van de beroemde Disney-film. Maar Deman zal een andere locatie moeten zoeken, want Brugge laat het festival dit jaar niet meer toe. “Duurzaamheid is de rode draad van onze nieuwe kerstactiviteiten”, zegt Brugs schepen van Energie Minou Esquenet (CD&V). “We kiezen voor alternatieven die weinig tot geen impact hebben op het milieu en het klimaat. Hier veranderen we dus resoluut het geweer van schouder.”

Streep door de rekening

Voor Alexander Deman is het een streep door de rekening. “Sinds 2002, dus zeventien jaar lang, zijn de ijssculpturen een vertrouwd gezicht in Brugge. We hebben miljoenen bezoekers naar deze stad gelokt. De beslissing komt onverwacht, ook al omdat wij niet zoveel energie verbruiken dan wordt aangenomen, anders zouden we niet kunnen samenwerken met Disney. Ik betreur de beslissing van de stad Brugge. We gaan nu koortsachtig op zoek naar een andere locatie.” Maar die locatie kan er sneller komen dan gedacht. De stad Sint-Truiden met naar eigen zeggen de tweede grootste markt van België en vijfde monumentenstad van Vlaanderen is geïnteresseerd.

Sint-Truiden heeft de twee grootste Markt van België. Plaats genoeg voor de ijssculpturen...
RV Sint-Truiden heeft de twee grootste Markt van België. Plaats genoeg voor de ijssculpturen...

Energieverslindend? Niet overdrijven hè

In Sint-Truiden staat jaarlijks een schaatsbaan tijdens de kerstperiode op de Truiense Groenmarkt. Door werken kan de schaatsbaan dit jaar niet op deze plek gezet worden. “We waren op zoek naar een goed alternatief” zegt Schepen van Middenstand Jos Pierard. “Als de stad Brugge geen toestemming meer aan de organisatoren van het IJssculpturenfestival geeft om hun evenement in Brugge te organiseren. Sint-Truiden is kandidaat. Energieverslindend festival? Dat wil ik nog wel eens zien. Ik zal de organisator Alexander Deman in Sint-Truiden, de vijfde monumentenstad van Vlaanderen, uitnodigen. Als de cijfers meevallen en het budget is haalbaar, kan het 18de ijssculpturenfestival in Sint-Truiden plaatsvinden. Waarom niet? Het zou een fantastische evenement zijn voor de Limburgers, maar zeker ook voor onze handelaars en horecazaken” besluit schepen Pierard.

Schepen van Evenementen Jos Pierard (Open Vld) heeft interesse.
Jos Molenaers Schepen van Evenementen Jos Pierard (Open Vld) heeft interesse.

Fantastisch

Bruggeling Alexander Deman reageert uitgelaten: “Fantastisch! De tweede grootste markt van België? Kijk eens aan. Dat biedt mogelijkheden. Wij zijn zeker geïnteresseerd. Uiteraard moeten we alle cijfers eens naast elkaar leggen. Maar toch, zo zie je maar.” Deman en en schepen Pierard hebben ondertussen hun contactgegevens uitgewisseld. Een eerste meeting is alvast gepland.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Vanzandweghe

  Haha,schaatsen zonder ijs? Het zal er op trekken!

 • vera vandepoel

  De tweede grootste n markt van het land nu dacht ik toch dat dat in tienen was dus waarom niet in tienen organiseren ?

 • Mick Jansen

  Dan gaan we naar Sint Truiden

 • Jan Marens

  Eind goed al goed en iedereen blij dus. Mag ook eens.