Sint-Truiden, het mekka van de drones

Campus voor luchtvaartsector opent deuren op voormalige vliegbasis

Geen opening van DronePort zonder ook even met drones te vliegen, natuurlijk.
Benoit De Freine Geen opening van DronePort zonder ook even met drones te vliegen, natuurlijk.
Wie Sint-Truiden zegt, zegt voortaan ook drones. Exact één jaar na de eerstesteenlegging heeft DronePort immers de deuren geopend op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem. Bedrijven, scholen, kenniscentra... Allemaal zullen ze er samenwerken aan de toekomst van de luchtvaartsector.

“Deze nieuwe campus voor bemande luchtvaart en de steeds belangrijker wordende drone-industrie heeft alles in huis om beide sectoren samen te brengen en te laten groeien”, zegt een trotse Mark Vanlook, algemeen directeur van DronePort. “Zo zullen er op de site jaarlijks heel wat piloottrainingen, initiatievluchten en commerciële vluchten plaatsvinden, met dank aan het unieke luchtruim en de ruime landingsbaan. Voor drones zijn er ook meerdere specifieke testzones waar ze tot 650 meter hoog kunnen vliegen, hetgeen uniek is in Europa.”

Aan de ingang van DronePort staat nog een oude Mirage V van de Belgische luchtmacht, een verwijzing naar wat ooit was in Brustem.
Benoit De Freine Aan de ingang van DronePort staat nog een oude Mirage V van de Belgische luchtmacht, een verwijzing naar wat ooit was in Brustem.

Maar DronePort biedt ook diverse ateliers waar piloten, technici en onderzoekers nieuwe prototypes kunnen bouwen. “En die kunnen dan weer getest worden in de indoor testruimtes of in de Droneport Cage”, vervolgt Vanlook. “DronePort is ook een open campus: er werd eveneens aan bezoekers, liefhebbers van de luchtvaart en zakenmensen gedacht. In de DronePort Cuisine geniet je bijvoorbeeld van een hapje, drankje en een schitterend Haspengouws panorama met zicht op de landingsbaan.”

Gouverneur Herman Reynders, minister van Mobiliteit François Bellot, burgemeester Veerle Heeren, ceo LRM Stijn Bijnens, kersvers deputé Tom Vandeput en directeur Mark Vanlook bij de opening van DronePort
Benoit De Freine Gouverneur Herman Reynders, minister van Mobiliteit François Bellot, burgemeester Veerle Heeren, ceo LRM Stijn Bijnens, kersvers deputé Tom Vandeput en directeur Mark Vanlook bij de opening van DronePort

DronePort beschikt ook over heel wat kantoorruimte. Denk dan aan flex desks en vergaderzalen die gebruikt kunnen worden door bedrijven voor meetings, brainstormsessies, workshops en events. Voorts is er ook de incubator, gelegen op de eerste verdieping. Die geeft start-ups in de vliegindustrie meteen een thuishaven om te groeien en te leren. “We hebben een unieke luchtbubbel waarin er naar hartenlust getest en gevlogen kan worden. Maar we bieden meer: ons ecosysteem zorgt er ook voor dat startende bedrijven in contact kunnen komen met ervaren spelers. Grote en kleine bedrijven kunnen elkaar hier versterken en op een natuurlijke manier groeien.”

De herbestemming van de militaire site is ook belangrijk voor de stad Sint-Truiden. “DronePort is een uniek herwaarderingsproject”, aldus burgemeester Veerle Heeren. “De voormalige militaire luchthaven heeft een unieke infrastructuur die erg geschikt is voor de verdere ontwikkeling van dronetechnologie. Vijftig jaar geleden waren we pionier in de luchtvaartsector en met drones zetten we dat voort. DronePort zet onze stad zowel nationaal als internationaal op de kaart als innovatieve en ondernemende stad, als kennis- en expertisecentrum van dronetechnologie. En dat zal ook de werkgelegenheid in onze stad — en de hele regio — ten goede komen.”

Enkele weken voor de opening haalde DronePort al een eerste samenwerkingsovereenkomst binnen met grote spelers uit het SAFIR-consortium. Dat bestaat uit heel wat Belgische en internationale topspelers uit de drone- en technologiewereld en de luchtvaart, zoals Amazon en Proximus. Daarnaast zal DronePort in de loop van volgend jaar reeds een 25-tal bedrijven en kennisinstellingen huisvesten, goed voor bijna honderd werknemers.

Geen opening van DronePort zonder ook even met drones te vliegen, natuurlijk.
Benoit De Freine Geen opening van DronePort zonder ook even met drones te vliegen, natuurlijk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.