Sint-Truiden heeft eerste buurtinformatienetwerk

In Metsteren engageren bewoners zich om samen met de politie actief te werken aan de veiligheid in hun straat.
RV In Metsteren engageren bewoners zich om samen met de politie actief te werken aan de veiligheid in hun straat.
Sint-Truiden heeft een eerste buurtinformatienetwerk. In Metsteren engageren bewoners zich om in nauw overleg met de lokale politie actief te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in hun straat. Het stadsbestuur moedigt alle andere buurtverenigingen aan om dit voorbeeld te volgen.

Het buurtinformatienetwerk van Metsteren is  het allereerste van Sint-Truiden. In zo’n netwerk wisselen mensen uit een wijk, dorp of straat continu belangrijke gegevens uit, met elkaar en met de politie. Dat versterkt de onderlinge samenwerking en draagt zo bij tot de veiligheid van de hele buurt.

Preventie-adviseurs

“Dat gebeurt doordat in een buurtinformatienetwerk de bewoners in feite optreden als preventie-adviseurs voor hun dorp of wijk. Ze moedigen elkaar aan om problemen zoals zwerfvuil, vandalisme en lawaaihinder te melden. Door die verhoogde waakzaamheid zorgen ze zelf voor een veiligere en een meer leefbare buurt om in te wonen”, verduidelijkt politiekorpschef Steve Provost.

“Het buurtinformatienetwerk in Metsteren strekt zich uit over Terbeek, Kelsbeek en de Metsterenweg. Op de invalswegen hebben we ook opvallende borden geplaatst. Die maken passanten duidelijk dat ze een buurtinformatienetwerk betreden. Dat heeft een ontradend effect voor criminaliteit en overlast”, vertelt schepen van buurtzaken Jurgen Reniers.

6 WhatsApp-groepen

“Een buurtinformatienetwerk is eigenlijk een uitloper van de WhatsApp-groepen, die we nu al hebben in 6 buurten en wijken. In Metsteren kwam die volgende stap er trouwens op vraag van de bewoners zelf. Bij een positieve evaluatie zullen we andere buurtcomités aanmoedigen om hetzelfde te doen”, besluit burgemeester Veerle Heeren

Andere buurten die interesse hebben om een buurtinformatienetwerk op te richten’, kunnen hiervoor terecht bij de dienst Preventie (Zoutstraat 66, 3800 Sint-Truiden), op het telefoonnummer 011/70 16 66 of via info.preventie@sint-truiden.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.