Schepen Vautmans wil overleg na hondje Bumba: “Waarom geen OCMW voor dieren?”

Schepen van Gelijke Kansen Hilde Vautmans.
RV Schepen van Gelijke Kansen Hilde Vautmans.
“Waarom zouden we geen OCMW voor dieren in nood kunnen oprichten?” Een opvallend voorstel van schepen voor Gelijke Kansen Hilde Vautmans (Open Vld) dat bijval krijgt van haar collega Ingrid Kempeneers (CD&V), bevoegd voor Dierenwelzijn. 

Vautmans lanceert haar voorstel nadat ze het verhaal van hondje Bumba te horen kreeg. Hij was dodelijk ziek, maar zijn baasje kon de rekening van de dierenarts niet betalen. En dus weigerde die laatste om de behandeling op te starten.

Toch wil Vautmans in deze niet met de vinger naar de dierenarts zelf wijzen. “Beleidsmatig is het voor mij duidelijk”, stelt ze. “De Orde van Dierenartsen zegt dat spoedeisende hulpverlening aan dieren niet geweigerd kan worden. Ook niet wanneer het ereloon niet betaald kan worden. Maar dit brengt ook een probleem voor dierenartsen met zich mee, en dus moeten we samen met hen een oplossing zoeken. Want laat ons wel wezen: dit probleem, van mensen die het financieel niet breed genoeg hebben om hun huisdier te laten behandelen, zal niet zomaar verdwijnen.”

Haspengouws overleg

Vautmans wil meteen werk maken van een Haspengouws overleg — een voorbeeld dat ze ook graag provinciale navolging ziet krijgen. “Laat ons samen bekijken hoe we projecten zoals de Stichting Prins Laurent — die medische kosten voor huisdieren op zich neemt — kunnen ondersteunen en uitbreiden. En laat ons beginnen met een overleg waarbij de betrokken schepenen en OCMW-voorzitters aansluiten. Zo zouden we bijvoorbeeld werk kunnen maken van een OCMW voor dieren in nood.”

Nadia Ketelslegers en hondje Bumba. Hij kon behandeld worden na tussenkomst van een toevallige passant met een groot hart.
Benoit De Freine Nadia Ketelslegers en hondje Bumba. Hij kon behandeld worden na tussenkomst van een toevallige passant met een groot hart.

Truiens schepen van Dierenwelzijn Ingrid Kempeneers (CD&V) deelt alvast de visie van Vautmans. “En naast zorg moeten we ook naar voeding kijken”, stipt ze aan. “Daarom wil ik samen met Hilde werk maken van een voedselbank voor dieren. We bekijken hoe we dat eventueel samen met de Truiense Sint-Vincentiusvereniging (die minderbedeelden helpt, red.) kunnen organiseren.”

“Denk na voor je kat of hond in huis haalt”

Ook Michel Vandenbosch van Gaia is voorstander van een gezamenlijke aanpak van het probleem. En hij toont zich opvallend begripvol voor de dierenarts die Bumba niet wilde behandelen. “Wie weet wordt deze dierenarts om de haverklap met zulke situaties geconfronteerd”, werpt hij op. “Elke dierenarts moet in eer en geweten beslissen hoe hij of zij met zulke gevallen omgaat. Ik ken er ook die afhankelijk van de situatie flexibel zijn, en een oplossing zoeken of de klant enigszins tegemoetkomen. Een afbetalingsplan is in deze een goed voorbeeld. Maar dierenartsen zouden ook samen een fonds kunnen oprichten voor mensen die de kosten van een behandeling niet kunnen betalen. Anderzijds wil ik ook onderstrepen dat mensen goed moeten beseffen dat de zorg voor een hond of kat geld kost, alvorens ze een dier in huis halen.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert Verbeke

  Maar dan zouden alle hondenbezitters moeten 200€ jaarlijkse taks betalen en daarmee zou het gefinancierd kunnen worden.

 • nicole laenen

  Ik krijg een warm gevoel van de mensen die het hondje gered hebben ik wens hen het allerbeste en ben blij dat er nog zulke lieve mensen bestaan ! Ik ben ook het idee genegen om iets op te richten waar men een bijdrage kan storten om de kosten van de dierenarts voor deze mensen die het financieel moeilijk hebben te helpen

 • Pascale Lenaerts

  Een haalbaar afbetalingsplan met waarborg voor de dierenartsen zou een echte oplossing zijn. We kunnen toch ook smartphones kopen aan 9 euro per maand, niet?

 • WILMA ULRIX

  Waarom geen dierenbijslag invoeren? De overheid heeft geld genoeg toch? Piet Philipse

 • Jan Peters

  Hoe wereldvreemd kan je zijn als politica. De "gewone" OCMW's barsten van het werk en het geld tekort. De budgettaire toestand van de regeringen is problematisch. Overal moet bespaart worden en dan kom je met dergelijk voorstel. Wie geen huisdier kan onderhouden zou er geen mogen hebben? Net zoals kinderen maar ook dat moet helaas nog geregeld worden want de grootste idioten of armoezaaiers mogen zoveel kinderen op de wereld zetten als ze willen.