PVDA klaagt wantoestanden CV Nieuw Sint-Truiden aan

Huizen zijn slecht geïsoleerd en beschikken niet over centrale verwarming • Huurders betalen hoge huurprijzen

Iris Kempeneers met haar dochtertje Jynse.
Karolien Coenen Iris Kempeneers met haar dochtertje Jynse.
Gent is zeker niet de enige stad met wantoestanden in de sociale woningen, zo blijkt. Heel wat huurders op Nieuw Sint-Truiden moeten het stellen met slecht geïsoleerde huizen zonder centrale verwarming, problemen met zekeringen en hoge huurprijzen. "Drie weken geleden al klaagden wij de erbarmelijke toestanden in de sociale woningen aan", zegt Maxime Pirard van PVDA.

"De problemen zijn dan ook ernstig. In volledige straten doen gezinnen het zonder centrale verwarming. Als het regent kunnen veel mensen de dweil boven halen. Een wasmachine zit er vaak niet in, want dan springt de zekering. Zelfs strijken terwijl de televisie opstaat, is voor sommigen een uitdaging. Een sociaal appartement is vaak maar 50 vierkante meter groot, maar als je hier met twee woont, betaal je al snel meer dan 500 euro per maand”, aldus Maxime Pirard van PVDA.

Maxime Pirard (PVDA).
Karolien Coenen Maxime Pirard (PVDA).

Winter wordt een uitdaging

Iris Kempeneers (36) een alleenstaande moeder betaalde drie maanden lang bijna 700 euro voor haar woning. Iris en haar dochtertje Jynse staan er alleen voor. “We moesten opletten dat we geen honger hadden. Met zo’n sociale huurprijzen heb je geen huisjesmelkers meer nodig. Wij moesten kiezen tussen twee keer verhuizen op enkele maanden tijd - op eigen kosten - om dan borg te betalen voor een woning die nog minder in orde is dan de huidige woning. Wij kozen er dus voor om in onze slecht geïsoleerde woning te blijven en pas later in een gerenoveerde woning in te trekken. Wij moeten nu dus opnieuw enkele koude winters trotseren. Met één stoof voor een volledig huis en zonder goede isolatie, wordt dat geen simpele opdracht”, zegt Iris.

Met één stoof voor een volledig huis en zonder deftige isolatie wordt de winter weer een pittige uitdaging voor mij en mijn vijfjarig dochtertje

Iris Kempeneers

Angst om te spreken

"Dat de inwoners schrik hebben om zich uit te spreken wil ook veel zeggen. We hebben het democratische recht verworven om dit soort problemen aan te kaarten. Toch leven de mensen in angst. 'Op ons tanden bijten' hoorden we veel huurders zeggen, 'anders wordt het misschien nog erger'. Deze problemen vereisen een mentaliteitsshift bij het bestuur en vooral échte inspraak van de inwoners, de huurders en de medewerkers van de huurmaatschappij. De CV NST moet echt democratisch gerund worden. In het belang van de inwoners moeten we de lange armen van de achterkamerpolitiek buiten spel zetten”, besluit Pirard.

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) wenste niet te reageren en verwijst door naar de directeur van de bouwmaatschappij, CV Nieuw Sint-Truiden. Georges Feucht reageert: “Op dit ogenblik voldoen alle verhuurde woningen aan de ERP-doelstellingen (Energie Renovatie programma, red.) 2020 van de Vlaamse Overheid inzake dakisolatie en de aanwezigheid van dubbele isolerende beglazing. Enkel wat betreft het gebrek aan centrale verwarming in de woningen dienen er nog 229 wooneenheden gerenoveerd te worden. De aanleg van de nog ontbrekende centrale verwarming gaat gepaard met een totaal-renovatie van een eerste 64 wooneenheden (wijk Kleine Brede Akker) en is reeds gestart op 1 september. De laatste fase van een 20-tal woningen zal ten einde lopen midden 2020. Deze werken worden uitgevoerd in 3 fases van telkens ongeveer 20 wooneenheden. De aanleg van centrale verwarming in de resterende 165 woningen (eveneens gepaard gaande met een totaal-renovatie) op de wijk Grote Brede Akker is nu in ontwerpfase en zal normaal gezien medio 2019 een start kunnen nemen. Deze werken zullen in fases van een 30 à 40 wooneenheden worden uitgevoerd en zullen voor de laatste fase een einde nemen begin 2022.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.