Politieke rel rond stadspark escaleert: “Geen blauwalgen in vijvers, dus eisen we excuses”

Het stadsbestuur heeft het water van de vijvers in het stadspark laten onderzoeken en daaruit blijkt dat die niet verontreinigd is met blauwalgen.
Karolien Coenen Het stadsbestuur heeft het water van de vijvers in het stadspark laten onderzoeken en daaruit blijkt dat die niet verontreinigd is met blauwalgen.
Er zitten geen blauwalgen in de vijvers van het stadspark van Sint-Truiden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het stadsbestuur liet uitvoeren. “We eisen dan ook excuses van de oppositieleden die verantwoordelijk zijn voor deze kaakslag naar onze medewerkers, in wiens deskundigheid blijkbaar weinig vertrouwen wordt gesteld”, reageert waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch. “Excuses? Geen denken aan!”, zegt Filip Moers (sp.a).

Het zit er politiek bovenarms op in de Trudostad. Volgens de oppositie zijn de vijvers in het stadspark vervuild met blauwalgen. Meten is weten en dus liet het stadsbestuur van Sint-Truiden een analyse uitvoeren naar de waterkwaliteit van de vijvers in het stadspark. “Het labo-onderzoek is formeel: het water van de parkvijvers bevat geen sporen van blauwalgen. Het water oogde wat minder fraai door weggewaaid stuifmeel van planten rond de vijvers. Deze plantenresten - geheel ongevaarlijk overigens - worden in functie van het uitzicht afgepompt. Wat de dierenkadavers betreft, ging het om één toevallige dode vis en vogel. Hun overblijfselen werden ook uit het water verwijderd”, verduidelijkt schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers (CD&V).

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA).
Mine Dalemans Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA).

Paniekzaaierij

“De recente berichten over blauwalgen en de zogezegde verontreiniging van de parkvijvers waren met andere woorden pure stemmingmakerij door de oppositie, die op geen enkele feitelijke gegevens was gestoeld. De oppositie wilde op basis van deze speculaties zelfs de Inspectiedienst Dierenwelzijn inschakelen. We betreuren het dan ook dat hierdoor paniek is ontstaan onder onze bevolking en dat onze stadsmedewerkers hierdoor in diskrediet zijn gebracht. We vragen daarom excuses van de oppositie om dit vervelende misverstand uit de wereld te helpen”, vertelt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA). 

Oppositieraadslid Filip Moers (sp.a).
Mine Dalemans Oppositieraadslid Filip Moers (sp.a).

Geen excuses

Maar de oppositie denk niet aan excuses. “Het is niet omdat deze meerderheid na massale klachten op sociale media vlug metershoge netels gaat maaien dat het probleem van jarenlange verloedering is opgelost”, reageert Filip Moers (sp.a). “We hebben zeker niet de groenarbeiders geviseerd. Integendeel, het personeel dat met het onderhoud van het stadspark bezig was, werd stelselmatig afgebouwd. Momenteel is er nog één personeelslid aangeduid voor het onderhoud van het hele park. De functie van parkwachter werd ook geschrapt en het voederen van de dieren wordt uitbesteed. Het onkruid staat op sommige plaatsen meer dan een meter hoog. De oeverplanken zijn op heel wat plaatsen weggerot, waardoor de oevers afbrokkelen. De fonteinen, die de waterkwaliteit ten goede moeten komen, zijn niet meer te bespeuren. En die groene brij op het water is ook niet bepaald een fraai zicht. We gaan het punt op de komende gemeenteraad plaatsen en hopen zo dat deze meerderheid eindelijk werk zal maken van een mooi en veilig stadspark.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • marc stijnen

    Ik persoonlijk woon tegenover het stadspark en kom omzeggens 4 keer per week op het park.Ik wou jullie zeggen dat sinds de aanstelling van Rudi Vangoitsenhoven als verantwoordelijke van het stadspark,het nog nooit niet zo PROPER uitziet! Dit is platvloerse politiek!!!!

  • Gustave Ulens

    Best ééns werk maken van de bomen in de Stationsstraat, vele zijn kapot gegaan door water tekort. Geen fraai zicht in de straat!!!