Platform van burgers voor SAMENleven in Sint-Truiden start petitie: “Wij vragen dat schepen Engelbosch zich excuseert”

woordvoerder Katrien Strick van Burgerplatform voor SAMENleven in Sint-Truiden
Benoit De Freine woordvoerder Katrien Strick van Burgerplatform voor SAMENleven in Sint-Truiden
Gisteren maakte het platform ‘Burgers voor SAMENleven in Sint-Truiden’ zijn opwachting op de Truiense gemeenteraad. Zij wilden hun open brief afgeven aan de Truiense burgemeester en eiste excuses van schepen Jelle Engelbosch. “Excuses voor zijn post op Facebook die niet strookte met de realiteit en voor de racistische haat die hij hiermee zaaide” zei Katrien Strick. Maar de voorzitter van de gemeenteraad gaf hen geen groen licht om tussen te komen tijdens het vragenhalfuurtje.

“Samen met de meeste inwoners van onze gemeente zijn wij geschokt door de ongegronde beschuldigingen op Facebook aan het adres van twee vrouwen die in onze stad wonen, naar aanleiding van de paaseierenraap. Dit is in de eerste plaats schadelijk voor de betrokkenen en hun vrienden en familie, maar ook voor de inspanningen om een positieve SAMENleving op te bouwen in onze gemeente . Het schokt ons vooral dat dit in gang gezet werd door onze eerste schepen, Jelle Engelbosch, die daarin gevolgd werd met een hele reeks zwaar racistische commentaren van een groep burgers, en dat de schepen zelf daar niet eens reageerde” zegt Katrien Strick.

Samenleven is niet altijd makkelijk

“Op het vlak van integratie van nieuwkomers in onze stad wordt er ontzettend veel goed werk gedaan door heel veel inwoners van Sint-Truiden: ambtenaren van de betrokken diensten, het onderwijs, Open School, verenigingen, medische diensten, Fedasil, OCMW, buren en een grote groep vrijwilligers in diverse organisaties. En niet te vergeten: ook door de mensen zelf die hier een nieuw leven moeten opbouwen na een vlucht uit gebieden in oorlog waarbij ze meestal ook zelf vrienden en familie verloren hebben. We vragen de burgemeester, het schepencollege en de hele gemeenteraad om dit voorval scherp te veroordelen. Van schepen Jelle Engelbosch verwachten we publieke excuses voor zijn post op Facebook die niet strookte met de realiteit en voor de racistische haat die hij hiermee zaaide. Over de partijgrenzen heen roepen we alle gemeenteraadsleden, maar ook onafhankelijke burgers en organisaties op om deze open brief te ondertekenen.Samenleven is niet altijd makkelijk, maar als het goed gebeurt, kan het ons verrijken ” zegt Strick.

Vuurke-stook

 “Ik reageer niet op plolitiek georkestreerde vuurke-stook en wie mij kent weet dat ik heel veraf sta van alles wat met racisme te maken heeft” zei Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) in een reactie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.