Pas ontdekte schuilkelders uit WO II worden alweer afgebroken

De pas ontdekte schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog.
Mine Dalemans De pas ontdekte schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog.
De stad Sint-Truiden gaat haar pas ontdekte schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog afbreken. “Niet historisch relevant genoeg en ze vertragen de werken aan de rioleringen”, klinkt het bij de stad.
Er werden schuilkelders gevonden in Sint-Truiden.
Miee Dalemans Er werden schuilkelders gevonden in Sint-Truiden.

Het waren de negentienjarige Dennis Vanclee uit Tongeren en zijn Alkense werkmakker David Deboni die op de bunkers stootten, toen ze een sleuf aan het uitgraven waren om de nutsleidingen te voorzien voor de Truiense Groenmarkt. “Plots geraakten we niet verder met graven, bij nader onderzoek stootten we op wat nu de schuilbunkers blijken te zijn. Ze waren nog intact, zeventig jaar lang bleven ze onaangeroerd.”

Archeoloog Maxim Houbrecks van ARON, de firma die de opgravingen voor de stad Sint-Truiden uitvoert, bevestigde dat het hier om schuilkelders gaat die in 1942 gebouwd werden, om de Truiense bevolking te laten schuilen tijdens de bombardementen van WO II. “We wisten dat die bunkers hier ergens moesten liggen en ze zijn nu dus ook gevonden. Maar we blijven de focus leggen op de middeleeuwse graven. De bunkers worden voorlopig terug dichtgetimmerd. De opgravingen gaan hierdoor niet meteen langer duren.”

Ladder van de schuilkelder.
Miee Dalemans Ladder van de schuilkelder.

Schepencollege 1939

Stadsarchivaris van Sint-Truiden Thierry Ghijs had weet van de schuilkelders: “Er zijn verslagen van het schepencollege van 1939 waarin sprake is van deze schuilkelders. Ze behoorden tot het passieve luchtverdedigingsplan van Sint-Truiden. Ook onder de Truiense Grote Markt ligt een uitgebreid netwerk van schuilkelders, net zoals in het park van Sint-Truiden. Ze werden gebouwd tegen aanvallen van de Duitse Luftwaffe, maar werden op het einde van de oorlog vooral gebruikt tegen de bombardementen van de geallieerden, die het vliegveld van Brustem onklaar wilden maken. Al moet gezegd worden dat het centrum van de stad vrij goed gespaard is gebleven van de bombardementen. De schuilkelders zijn al bij al relatief weinig gebruikt. De geallieerden hadden het, zoals al gezegd, vooral op het vliegveld van Brustem gemunt, waar Duitse vliegtuigen opstegen om onder meer Londen tijdens de ‘Blitz’ te gaan bombarderen.”

Vertragen

 “Ik zou graag een deel van de bunkers openstellen voor een herdenking van de Tweede Wereldoorlog, maar of dat mogelijk is, moet nog onderzocht worden”, zei schepen Jelle Engelbosch (N-VA) nog net na de ontdekking. Maar nu werd uiteindelijk besloten om de bunkers dan toch niet te bewaren. “Het zou de werken alleen maar vertragen”, klinkt het bij de stad.

Een schuilkelder die gevonden werd in Sint-Truiden.
Miee Dalemans Een schuilkelder die gevonden werd in Sint-Truiden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.