Pas bevallen moeders met baby’s op straat, Vlaming getuigt over aardbeving in Kroatië: “Chaos in Zagreb is compleet”

Pas bevallen moeders op straat na de aardbeving in Zagreb, Kroatië.
DSS Pas bevallen moeders op straat na de aardbeving in Zagreb, Kroatië.
Ook dat nog. De aarde beefde zondagmorgen in Zagreb, waar sinds zaterdag een gedeeltelijke lockdown geldt. Truienaar Ronny Haesen verblijft in Split. Hij getuigt van een ongeziene chaos in de hoofdstad. “Inwoners die hun huis ontvluchtten hadden geen andere keuze dan te verzamelen op publieke plaatsen, wat nochtans vermeden moet worden.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Zondagochtend tussen 6.24 uur en 9.10 uur werd Zagreb getroffen door 5 aardbevingen”, vertelt Truienaar Ronny Haesen vanuit Split, op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad. Het epicentrum van de bevingen lag op 7 kilometer ten noorden van Zagreb op een diepte van 10 kilometer. De zwaarste beving had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Ronny stond zondag  in nauw contact  met zijn vrienden uit Zagreb. “Dit is een grote klap voor de stad, die momenteel al moeite heeft om het coronavirus het hoofd te bieden en waar gisteren (zaterdag, nvdr. ) nieuwe, verregaande maatregelen van kracht werden. Veel gebouwen zijn beschadigd, waardoor veel mensen hun huis verlieten en de straat opgingen. Brokstukken hebben auto’s verpletterd.”

De binnenkant van de kathedraal in Zagreb
DSS De binnenkant van de kathedraal in Zagreb

Moeders bevallen in auto’s

“De materniteit van het ziekenhuis van Zagreb is momenteel gesloten”, gaat Haesen verder. “De reeds bevallen moeders die in goede gezondheid verkeren, zijn naar huis gestuurd. De vrouwen die nog moeten bevallen, zullen dat moeten doen vanuit een ambulance of een auto. Deze maatregelen werden getroffen omdat de kans op nieuwe aardbevingen reëel is.”

 Kathedraal van Zagreb

Ook historische bouwwerken deelden in de brokken. De iconische kathedraal van Zagreb is zwaar beschadigd. “Een van de twee torens is gedeeltelijk ingestort”, gaat Haesen verder. “Na een aardbeving in 1880 was de kathedraal al een keer heropgebouwd. Verder raakte het parlement zwaar beschadigd. Niemand mag het gebouw momenteel betreden.” Vanwege het coronavirus geldt in Zagreb een gedeeltelijke lockdown. Mensen worden geacht publieke plekken zoals parken en pleinen te vermijden. “Maar inwoners die hun huis ontvluchtten hadden geen andere keuze dan te verzamelen op dergelijke plaatsen.” Voorlopig zijn er in heel Kroatië 206 coronabesmettingen geregistreerd. Eén persoon is aan de ziekte overleden.

Truienaar Ronny Haesen vanuit Split.
DSS Truienaar Ronny Haesen vanuit Split.