Opnieuw verkiezingen in Sint-Truiden: Josée en Charly zijn kandidaat... om gelukkig te zijn

Sinds vrijdag verschijnen weer verkiezingsborden in het straatbeeld van Sint Truiden en omstreken.
Charly en Josée, de kersverse bewoners van Falmio, een nieuwe campus van Wiric in Velm starten hun kiescampagne. V.l.n.r.: Silvia Pirlet, Charly, Josée, Evi Stienen
Benoit De Freine Sinds vrijdag verschijnen weer verkiezingsborden in het straatbeeld van Sint Truiden en omstreken. Charly en Josée, de kersverse bewoners van Falmio, een nieuwe campus van Wiric in Velm starten hun kiescampagne. V.l.n.r.: Silvia Pirlet, Charly, Josée, Evi Stienen
Na de verkiezingen voor Vlaanderen, België en Europa zijn de bewoners van Wiric, het ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, vrijdag een eigen affichcampagne gestart in Sint-Truiden en omgeving. “Onze bewoners willen maar één ding, en dat is gelukkig zijn”, stelt directeur Eric Hendrix.

Wiric, het ondersteuningscentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking, investeerde zopas 1,5 miljoen euro in Falmio, een vierde vestiging te Velm. ‘Terwijl ons zorglandschap steeds meer te maken heeft met schaalvergroting en centralisatie, roeien wij tegen de stroom in. In het gloednieuwe ‘Falmio’ gaan onze bewoners totaal integreren in de plaatselijke gemeenschap’, legt Hendrix uit.

Geen evidente keuze

“Het was geen evidente keuze, het was geen gemakkelijkheidsoplossing, integendeel” zegt Eric Hendrix. “Door plaatsgebrek dienden we uit te kijken naar bijkomende huisvesting. Wiric heeft al drie vestigingen in Sint-Truiden. De meest evidente uitbreiding was die op onze campus aan de Diestersteenweg. In het belang van onze bewoners wilden we echter naar buiten, we willen deel uitmaken van een kleinschalige gemeenschap. In Velm, in de voormalige kloosterwoning van de Zusters van Liefde vonden we een ideale locatie. ‘Inclusie’ is belangrijk. We willen niet buiten maar binnen een gemeenschap leven, wonen en werken.”

Kersen plukken

Velm is een klein dorpje. Bovendien zijn er met Rusthuis Triamant en school ’t Vlindertje nog twee plaatsen waar mensen die zorg vereisen leven.  “Zowel de plaatselijke bevolking, de ouderen in Triamant, de kleutertjes en leerlingen van ’t Vlindertje als onze bewoners kunnen veel voor mekaar betekenen" vertelt zorgverantwoordelijke Evi Stienen. “De schotten tussen de verschillende zorgorganisaties doorbreken, daar willen we in eenieders belang werk van maken. We kunnen veel van mekaar leren, we kunnen samen leven, werken, wonen en vooral ook samen heel veel plezier maken. ‘De eerste reacties zijn bijzonder positief. Op onze kennismakingsnamiddag was er een buurvrouw waar we binnenkort kersen mogen gaan plukken, het buurtcomité wil samen met ons hun jaarlijkse barbecue hier organiseren en  de Landelijke Gilde wil samen met ons tuintjes inrichten” besluit Stienen.

Snoezelruimte

“Met Rusthuis Triamant en ’t Vlindertje werden al concrete afspraken gemaakt. We gaan samen zingen in het ‘geheugenkoor’, voorlezen voor de kleuters, rolstoeldansen, samen snoezelen in onze snoezelruimte. En dit is nog maar een begin’. Maar ook op het inhoudelijke vlak willen we onze expertise delen met anderen. De mensen zijn het belangrijkst. Daarom willen we ook wat de zorg betreft samenwerken met anderen die misschien op deelaspecten van die zorg meer expertise hebben” besluit Hendrix.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.