Open Vld verontwaardigd over uitspraken Laffut

LIBERALEN DISTANTIËREN ZICH VAN RACISTISCHE BERICHTEN ONDERVOORZITTER

Open Vld-ondervoorzitter Jean-Marie Laffut is in het oog van de storm terechtgekomen.
Foto Rienzo Vanrijckel Open Vld-ondervoorzitter Jean-Marie Laffut is in het oog van de storm terechtgekomen.
'We zijn het OCMW van de wereld geworden' en 'de armoedecijfers vallen nog best mee'. Deze uitspraken komen niet van Schild & Vrienden, maar van de Facebookpagina van Jean-Marie Laffut, ondervoorzitter van Open Vld Sint-Truiden. Ondertussen regent het verontwaardiging vanuit alle hoeken, ook bij Open Vld zelf.

Ondervoorzitter Jean-Marie Laffut reageerde vorige week op sociale media over een record aantal Belgen dat bij de voedselbank moet aanschuiven. "Wanneer we de armoede van 2000 tot vandaag in rekening brengen valt het allemaal wel hard mee, hoor. In dat 'recordaantal Belgen' zit voor het overgrote deel Belgen van buitenlandse origine, die een paar jaar geleden nog geen Belg waren. Het zoveelste bewijs dat we stilaan het OCMW van de wereld aan het worden zijn en dat we onze eigen welvaart en mogelijkheid tot solidariteit aan het vernietigen zijn. Zulke bedrieglijke titels proberen ons een schuldgevoel aan te praten, maar dat lukt gelukkig steeds minder. Ga eens langs bij voedselbedeling in Sint-Truiden en stel zelf vast hoeveel 'Belgen' aanschuiven", aldus Laffut.


Albert Geerts (78 ) is samen met zijn echtgenote vrijwilliger voor Sint-Vincentius en verantwoordelijk voor de voedselbedeling in Sint-Truiden. "Met de regelmaat van de klok rijd ik naar het voedseldepot in Kuringen om er levensmiddelen te halen, maar liefst twee vrachtwagens vol. Het laden en lossen gebeurt door mijzelf met behulp van enkele vrijwilligers. Elke avond gaan twee vrijwilligers naar de Delhaize. Daar mogen ze ook voedsel ophalen. Elke avond ben ik op Sint-Vincentius tussen vijf en zeven 's avonds. De daklozen komen dan hun eten halen en Truienaren brengen kledij. Sommigen komen gewoon binnen voor een babbeltje."


"Ik nodig mijnheer Laffut uit om eens een week te komen meedraaien. Dan kan hij met eigen ogen zien dat 80 procent van de mensen die bij ons komen aankloppen van Truiense origine zijn", zegt Geerts. "Vooral alleenstaande moeders met jonge kinderen moeten soms met 40 euro in de week zien rond te komen, dan is het maar goed dat wij er zijn. Al onze mensen worden trouwens gescreend door het OCMW of het CAW. Om de drie maanden wordt hun financiële situatie bekeken. Maar geloof me, die mensen staan daar niet voor hun plezier."

Politici verontwaardigd

Ook in politieke middens wordt verontwaardigd gereageerd. sp.a-gemeenteraadslid Eddy Elherbouti zette zich onlangs nog in voor Sint-Vincentius en was onder de indruk van de werking, maar vooral van de mensen die er stonden aan te schuiven. "Beseft die man wel waarover hij het heeft? Daarbij, armoede heeft geen kleur of nationaliteit. Een lege maag is een lege maag."


Hilde Vautmans (Open Vld) was resoluut tijdens het laatste jongerendebat. "Die man sprak niet namens Open Vld. Zulke uitspraken worden binnen onze partij niet getolereerd. Mijn kinderen en mijn man zijn zwart, ik kan ze toch moeilijk in de javel steken, omdat sommige mensen liever een bleker kleurtje zien."


Op de vraag of Jean-Marie Laffut zal aanblijven als ondervoorzitter ging men voorlopig niet in. De Truiense liberalen houden deze week bestuursvergadering.