Na de modderstromen volgt de vriendschap: Tim leert na vier jaar zijn buren kennen

Buren komen samen na overstroming in Velm
Mine Dalemans Buren komen samen na overstroming in Velm
Vier jaar geleden verhuisde Tim Pittevils (43) met zijn zoontjes Armand (5) en Matthis (12) van het bruisende Antwerpen naar het landelijke Velm. De manager van een Luxemburgs vastgoedbedrijf zag zijn buren gedurende al die jaren slechts sporadisch. En meer dan een zuinige goedemorgen en een goedenavond kwam er niet in huis.

Maar daar brachten de weergoden begin deze week verandering in. Toen op Pinkstermaandag de hemelsluizen opengingen en de anders zo stoffige landweggetjes transformeerden in kolkende beken wist Tim niet wat hem overkwam. “Het water spoelde binnen en in een mum van tijd stonden Armand, Matisse en ik tot ver boven onze enkels in het water. Ik wist niet waar ik moest beginnen”, vertelt Tim over die chaotische Pinkerstermaandag.

In Velm komen de buren met zandzakjes langs in plaats van Limburgse vlaai
Mine Dalemans In Velm komen de buren met zandzakjes langs in plaats van Limburgse vlaai

Jeanne met de ‘raclet’

“Maar voordat ik het in de mot had, liepen mijn buren gewapend met zandzakjes en racletten door de keuken en snelden ons ter hulp. Met vereende krachten en dankzij buurmannen Jan en Etienne, met toch enige kennis van zaken, vingen we de strijd tegen het water aan. En je gelooft het of niet, maar temidden die calamiteiten heb ik mijn buren beter leren kennen. Terwijl Jeanne vakkundig met de ‘raclet’ in de weer was, vertelde ze me honderduit over eerdere rampen, over het feit dat ze jarenlang de dorpswinkel heeft gehad, dat ze nu toch wel dringend mijn nummer wilde hebben. Dat vond ik zo hartverwarmend, dat ik vandaag mijn buren opnieuw heb uitgenodigd om een glas te komen drinken. We leven te vaak maar langs elkaar door. Velm wordt misschien wel regelmatig geteisterd door wateroverlast, de veerkracht en de warmte van dit dorp en haar inwoners is ongezien. We hebben telefoonnummers uitgewisseld en alvast afgesproken dat we ons al eens vaker gaan treffen, zonder dat de L. Vanpouckestraat in de Arkansas River verandert” lacht Tim.

Jeanne komt polshoogte nemen
Mine Dalemans Jeanne komt polshoogte nemen

Beter goede buur dan verre vriend

Voor buurman Jan Meul was het al zijn derde overstroming. Hij woont zo'n zeven jaar in Velm. Samen met zijn vriendin Nele verzekerde hij die maandag eerst dat zijn woning veilig was, en dan snelde hij zijn buurman Tim ter hulp. “Velm is heel overstromingsgevoelig. Wij weten wat ons te wachten staat, als Code Geel afgekondigd wordt.  Wij hebben in het dorp de gewoonte om elkaar ter hulp te schieten. Waterschade heeft hier al voor miserie gezorgd, geloof me, wij kennen er wat van. Maar zoals ze vaak zeggen, beter een goede buurman dan een verre vriend. In Velm gaat die uitspraak meer dan elders in Vlaanderen op. Maar goed, elk nadeel heeft zijn voordeel. Daarom  hebben we afgesproken om een BBQ met de buurt te organiseren. Een pintje en een brochette praat toch net iets beter dan zo'n ‘raclet’ en emmer”, besluit Jan. 

Tim luistert geduldig naar zijn buurvrouw
Mine Dalemans Tim luistert geduldig naar zijn buurvrouwReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.