Meer verkeersongevallen, dus wordt mobiele flitskast vaste waarde in regio Sint-Truiden

De megaflitskast lidar werd al enkele keren ingezet in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. Over twee weken komt hij terug.
Politie Sint-Truiden, Gingelom, Nieuwerkerken De megaflitskast lidar werd al enkele keren ingezet in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. Over twee weken komt hij terug.
Het aantal verkeersongevallen in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken zit in de lift. De politie gaat daarom de mobiele flitskast veelvuldig inzetten. Over twee weken duikt hij op langs wegen waar de meeste zware ongevallen gebeuren.

“We kunnen in ons jaarverslag goede cijfers voorleggen op het vlak van criminaliteit”, zegt korpschef Steve Provost van de zone Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. “Het aantal effectieve woninginbraken daalde bijvoorbeeld van 160 in 2017 naar 119 vorig jaar. Enkel in Gingelom was er een stijging. Die is overigens te verklaren door één rondtrekkende bende, die in de nacht van 2 op 3 september 2018 toesloeg op maar liefst een dertig locaties. Die bende is intussen opgerold dankzij de federale politie. Een stijging is er ook op het vlak van internetcriminaliteit. Iedereen krijgt wel eens een mailtje waarin bankgegevens gevraagd worden. Helaas zijn er mensen die in de val lopen. Ook telefoontjes die zogezegd van ‘Microsoft’ komen, zijn het werk van oplichters. Geef alleszins nooit zomaar je bankgegevens door via internet of de telefoon.”

Superflitspaal

In heel Limburg steeg het aantal ongevallen met gewonden, en helaas ontsnapt ook de regio Sint-Truiden daar niet aan. De politie telde in 2017 nog 172 ongevallen met gewonden, vorig jaar waren er dat 189. “Een lichte stijging, maar de verkeersveiligheid plaatsen we wel weer hoog op het agenda”, kondigt Provost aan. “En ik vrees dat verkeerscontroles daarvoor noodzakelijk zijn. Vorig jaar haalden we regelmatig de ‘lidar’ - de mobiele superflitspaal - naar onze zone. In 2019 hebben we hem opnieuw besteld. Over twee weken zal hij opduiken in het straatbeeld. We plaatsen hem heel bewust op locaties waar de meeste zware ongevallen gebeuren. Hoewel hij zo erg opvalt, blijft hij sommige bestuurders nog steeds verrassen. Vooral ‘s nachts noteren we nogal eens grote snelheidsovertredingen. We hopen dat de lidar die bestuurders op andere gedachten brengt.”

Bodycams

Net als de collega’s van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad wil ook de zone Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken dit jaar inzetten op de komst van de bodycams, dat zijn kleine camera’s die aan het uniform van een agent bevestigd kunnen worden. Zij registeren indien nodig de interventie. “De ervaring leert dat door die camera’s heethoofden doen kalmeren”, aldus Provost. “Uit een grote bevraging blijkt intussen dat de inwoners rond Sint-Truiden zich veiliger voelen. Ruim 73 procent van de inwoners voelt zich zelden of nooit onveilig. In 2011 was dat bij een gelijkaardige bevraging slechts 53 procent.”

Of het klopt dat er een grote fusie-operatie op til is in het zuiden van Limburg tussen de politiezones? “Het is geen geheim dat er een onderzoek loopt”, zegt voorzitter Veerle Heeren van het politiecollege. “Onze politiediensten moeten sowieso meer samenwerken. Of het ook echt tot een fusie komt, zal pas na september blijken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.