Laatste keer traditioneel vuurwerk in Sint-Truiden

Vuurwerk en huisdieren: geen ideale combinatie.
© Jason Horowitz/zefa/Corbis Vuurwerk en huisdieren: geen ideale combinatie.
Nog één keer traditioneel vuurwerk in Sint-Truiden, en dan is het gedaan met het geknal. Vanaf volgend jaar zal enkel nog geluidsarm vuurwerk toegelaten zijn. Die beslissing komt er in het kader van dierenwelzijn.

“Sint-Truiden organiseert zelf geen vuurwerk in de nacht van oud naar nieuw”, zegt de nieuwe schepen van Dierenwelzijn Ingrid Kempeneers. “Dat gebeurt wel tijdens de Nieuwjaarsborrel op 6 januari. Particulieren en professionelen mogen op 31 december wel vuurwerk afsteken tussen 23.30 uur en 0.30 uur, al moet je daar voor 7 december toestemming voor aanvragen. We hebben zo’n vijftien aanvragen gekregen, voornamelijk van buurtcomités en verenigingen. Die aanvragen spelen we door aan de politie, die dan controleert of alles in goede orde verloopt. Waar dat niet het geval is, riskeer je een boete van maximaal 350 euro.”

Maar het is dus de laatste keer. “In de toekomst willen we enkel nog geluidsarm vuurwerk toelaten”, klinkt het. “Dat is niet volledig stil, natuurlijk. De knal bij de ontsteking blijft, maar in de lucht is er veel minder lawaai. Het welzijn van dieren staat hierbij voorop. Ik ga bekijken hoe we dit reglement zo snel mogelijk op de agenda van de gemeenteraad kunnen krijgen.”

Voorbeelden van dierenleed gekoppeld aan vuurwerk zijn er genoeg, ook bij ons. Op 2 januari van dit jaar raakte een zwangere merrie nog zwaargewond door vuurwerk. En op 9 januari stierf in Zonhoven een veulen. “Elk jaar opnieuw lezen we dezelfde verhalen”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Hou huisdieren dus binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen en deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken. Laat het licht branden en zet de radio of televisie aan, om het ergste lawaai van het vuurwerk te overstemmen. Hou paarden, ezels, pony’s en runderen op stal. Zorg ervoor dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is, en een naamkokertje draagt. Zo kan het gemakkelijk teruggevonden worden wanneer het toch zou weglopen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.