Kunstwerk van 60.000 euro werkt niet

“Niemand wil de stekker insteken”

Het kunstwerk van 60.000 euro staat nu al een maand nietszeggend op het Speelhof
DS Het kunstwerk van 60.000 euro staat nu al een maand nietszeggend op het Speelhof
Gert Robijns stelde op 1 oktober in de hoofdstad van Haspengouw fier zijn nieuwste werk voor. ‘Hemel op Aarde’ bleek een reusachtig bewegende spiegel die “tijd en ruimte verenigen”. Met de installatie met een prijskaartje van 60.000 euro geeft Robijns een gevolg aan zijn vermaarde ‘En route’-reeks langs het fietsroutenetwerk van zowel Sint-Truiden, Tongeren als Borgloon. Alleen zijn kunstwerk, dat stroom nodig heeft, werkt niet. Er is geen stroom voorzien.

Gert Robijns streek met zijn jongste creatie neer in Sint-Truiden. Het Speelhof is het decor van ‘Hemel op Aarde’. Deze installatie van zes bij drie meter bestaat uit staal, aluminium, een spiegel, een hydraulische pomp en een windsensor. Die onderdelen vormen samen een monumentaal bewegend en bovendien permanent kunstwerk. “De spiegel is zodanig gemaakt dat hemel en aarde afwisselend in beeld komen. Als de spiegel neerligt, toont hij een stukje van het universum waarin vormen en kleuren voortdurend wisselen. Als hij zich rechtop zet - dat gebeurt om het kwartier - slorpt hij het landschap in zich op. Tijd en ruimte verenigen zich zo in een regelmatig, rustgevend ritme”, aldus Gert Robijns. Met de elektrische voorzieningen ging het allemaal wel in orde komen.   Maar nu, na een maand, werkt de spiegel nog steeds niet.

Niemand wil of kan de stekker van het kunstwerk insteken
DS Niemand wil of kan de stekker van het kunstwerk insteken

Imagoschade

De kunstenaar zit er duidelijk verveeld mee, de imagoschade kan niet uitblijven als dit werk niet snel naar behoren functioneert. Maar voorlopig houdt  Robijns de lippen stijf op elkaar. Op de dienst Cultuur van de Stad Sint-Truiden is men ook op de hoogte van het probleem, maar ook daar durft niemand openlijk te reageren “Het probleem bestaat erin dat er geen stroomvoorziening is. Er werd tijdelijk een stroomgroep geplaatst maar eens de verkiezingen gepasseerd, heeft men dit spoor snel verlaten. Er zou binnen een maand een oplossing in de maak zijn. Maar op de technische dienst blijft men maar treuzelen. Het probleem is dat er zo’n zeven mensen voor verantwoordelijk zijn om het kunstwerk te doen werken,  maar niemand wil blijkbaar de stekker insteken.”

Toen stond het kunstwerk van Gert Robijns nog recht
TONY VAN GALEN Toen stond het kunstwerk van Gert Robijns nog recht3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rik Vanderest

    Op het containerpark liggen nog wat spiegels, stroomdraad en oude metalen. Als er nog iemand een "kunstwerk van 60.000 euro" wil, geef dan maar een seintje.

  • Rik Vanderest

    Op het containerpark liggen nog wat spiegels, stroomdraad en oude metalen. Als er nog iemand een "kunstwerk van 60.000 euro" wil, geef dan maar een seintje.

  • Luc Herck

    Verkiezingen dan doen de politiekers rare dingen nog een voorbeeld Brustem dorpsplein dat is om de wenen volgende week nog een optreden op de nieuwe site wie gaat dat betalen er is nog geen schuld genoeg budget in orde laat mij niet lachen