Koningin Mathilde duikt op in CD&V-verkiezingsfolder: paleis is ‘not amused’

De bewuste folder die bij het Koninklijk Paleis in het verkeerde keelgat schoot.
rv De bewuste folder die bij het Koninklijk Paleis in het verkeerde keelgat schoot.
Zo vlak voor de verkiezingen durven politici al eens gekke dingen doen. In de verkiezingsfolder van de burgemeester van Sint-Truiden en lijstduwer voor de Kamer Veerle Heeren (CD&V) prijkt een prominente foto van koningin Mathilde. ‘Sterke vrouwen’, zo luidt het bijschrift. Maar daar denkt het paleis anders over. “We gaan die dame opbellen en duidelijk maken dat dit niet kan.”

Handige marketeers hebben het koningshuis al verschillende keren laten opdraven in reclamecampagnes. Zo was koning Filip was niet opgezet met de advertentie die de reclamejongens van Burger King in mei 2017 verspreidden op hun media. Daarin vroegen ze wie de beste koning is: Burger King of Filip I. De “smakeloze” vergelijking tussen een echte koning en de koning van de (ham)burgers maakt het koninklijk paleis absoluut niet blij. “Er is geen toestemming gevraagd om het beeld van de koning te gebruiken en in dit specifieke geval is er zelfs helemaal niets aan ons gevraagd”, reageerde de woordvoerder van het koningshuis toen.

Reclamecampagne van Burger King.
RV Reclamecampagne van Burger King.

Overspelsite

Ook de reclamecampagne van Victoria Milan, een overspelsite in België, werd in 2013 na 48 uur stopgezet. Door een foto van de troonswisseling te gebruiken. Op de foto is te zien hoe Albert koning Filip influistert: “Een goede raad, mijn zoon, wees altijd discreet”. “Het Koninklijk Paleis verzocht  Victoria Milan  om haar mobiele billboards te verwijderen wegens schade aan het imago van de koninklijke familie. Hoewel diverse polls uitwezen dat een groot deel van de Belgen de humor van de campagne wel inzien, werd het verzoek ingewilligd”, luidde het persbericht van Victoria Milan.

Ook de reclamecampagne van Victoria Milan, een overspelsite in België, werd in 2013 na 48 uur stopgezet
Victoria Milan Ook de reclamecampagne van Victoria Milan, een overspelsite in België, werd in 2013 na 48 uur stopgezet

Politiek neutraal

Het beeld van koningin Mathilde met burgemeester Heeren is dan wel niet gemonteerd maar toch staat de Belgische koningin er prominent op. 

Adjunct-directeur Media en Communicatie van het Koninklijk Paleis Rafike Yilmaz is er niet zo gelukkig mee: “Deze foto is genomen tijdens een bezoek van koningin Mathilde aan Sint-Truiden tijdens de ‘Week van De Zorg’ in 2016. Nu krijgen wij geregeld de vraag van organisaties allerhande om foto’s van het koningspaar in brochures en dergelijke op te nemen. Zeker voor politieke organisaties is dat antwoord dan ook steevast negatief. Het koningshuis is immers neutraal en laat zich niet voor een politieke partij voor de kar spannen. We zullen dan ook contact opnemen met die dame en er haar op wijzen dat de zaken zo niet lopen. Of we haar folders uit roulatie gaan nemen? Zoals gezegd gaan we eens duidelijk met mevrouw Heeren praten.”

Ondertussen deelt burgemeester Heeren haar folder lustig verder uit
ss Ondertussen deelt burgemeester Heeren haar folder lustig verder uit

Burgemeester Veerle Heeren zelf  was niet bereikbaar voor commentaar.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan lanoot

  Hoe dom kan je als burgemeester zijn, als je niet beseft dat zoiets niet mag.

 • Lieve Peeters

  Mooi zo om te lezen dat het koningshuis "neutraal" is en moet zijn. Ben benieuwd of de voorzitter van het VB na de verkiezingen zal uitgenodigd worden bij de koning voor gesprekken ? Indien niet, … is de koning NIET neutraal !!

 • Francois stras

  Je moet het zo bekijken, jaren lang en misschien nu nog was de CVP , nu de CD&V de beste vriendjes met de Koning en zijn gevolg !! Zij, dus de koninklijke familie kregen overdreven veel geld ,voor luxe en onderhoud ...dus voor wat hoort wat , ze hebben veel aan deze katholieke snuiters te danken.

 • Rita De Vos

  Burgemeester Heeren is dus duidelijk geen sterke en ook geen verstandige vrouw!!!!

 • Johan Swinnen

  Volgens mij is dit strafbaar, dus schrappen van de lijst !