Hoe vechtpartij op Truiens voetbalfeest het leven van koppel voorgoed verwoestte: “Ik was ambitieus zaakvoerder, nu kan ik niet eens een pintje drinken met mijn vrienden”

Slachtoffer Wim L'Homme.
Mine Dalemans Slachtoffer Wim L'Homme.
Zondag 19 april 2015 moest een volksfeest worden in Sint-Truiden nadat STVV zich verzekerde van promotie naar het hoogste niveau. Voor Wim L’Homme (57) uit Landen draaide het feest uit in een ware nachtmerrie. Hij werd bij een vechtpartij bewusteloos geslagen, kon zes maanden niet werken en ondervindt nog elke dag de gevolgen van de vechtpartij. Zowel hij als zijn vrouw moesten op professioneel gebied hun dromen opgeven. Er wordt een schadevergoeding van meer dan 200.000 euro gevraagd.

De kampioenenviering op de Grote Markt in Sint-Truiden zorgde er op die dag helaas ook voor dat enkele aanwezigen behoorlijk boven hun theewater waren. Bij een opstootje deelde ook een vriend van Wim in de klappen, waarna hij zelf moest incasseren. “Mijn cliënt werd door twee heren enorm toegetakeld. Nadat hij al op de grond was geslagen, bleef hij stampen krijgen op zijn hoofd. Dat leidde onder meer tot een hersenbloeding”, aldus advocaat Geert Lambeets.

De schade bij het slachtoffer blijkt enorm te zijn. “Elke dag word ik geconfronteerd met wat er is gebeurd”, zucht Wim. “Ik was een ambitieuze consultant met een eigen bedrijf. Vandaag ben ik een bediende zonder verantwoordelijkheden. Mijn geheugen op korte termijn is een ramp en ik moet me voor alles extra inspannen. Ik heb het moeilijk als ik moe ben, moet op tijd gaan slapen, kan niet eens nog een pintje gaan drinken met vrienden en ben een andere mens als ik op restaurant een glaasje wijn wil drinken. Ook mijn gezin heeft het hierdoor lastig. Mijn zoon is 15 en wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het drama. Hij heeft net als mijn partner alles zien gebeuren.”

Slachtoffer Wim L'Homme.
Mine Dalemans Slachtoffer Wim L'Homme.

Verminderde reuk- en smaakzin

Er wordt gesproken van een blijvende ongeschiktheid van 25 procent. Wim heeft verder ook een verminderde reuk- en smaakzin. Ook zijn partner Ann draagt de gevolgen van de feiten. Ze had een bloeiend schoonheidssalon met de steun van haar man, maar moest de zaak verkopen. Het koppel woont inmiddels in een appartement in de buurt van Stayen. In totaal vragen de slachtoffers meer dan 200.000 euro provisioneel aan schadevergoedingen. Toen de zaak twee jaar geleden al werd behandeld, werd een extra deskundige aangesteld.

Wim L'Homme met vrouw An en zoon Ward tijdens de revalidatie.
Mine Dalemans Wim L'Homme met vrouw An en zoon Ward tijdens de revalidatie.

Twee mannen worden beschouwd als de daders: een 52-jarige man uit Sint-Truiden en een 47-jarige man uit Diepenbeek. Ook die laatste heeft sinds de feiten zijn leven volledig omgegooid. Nadat hij – onder meer als Standardsupporter in zijn jeugd – al wel eens betrokken was bij een schermutseling, is hij nu een gepassioneerd fietser die tientallen kilo’s verloor en ook stopte met drinken. Zijn kompaan toonde zich eveneens zeer nederig. “Ik ben heel beschaamd voor wat er is gebeurd, dit heeft op iedereen een zware impact gehad.”  

Het duo riskeert een celstraf van twee jaar, al kan het openbaar ministerie leven met uitstel of een werkstraf van 200 uren. Op 5 augustus wordt het vonnis uitgesproken.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederic Vanrooy

  Wij zijn twee jaar geleden onze vriend verloren na een kopstoot op Anderlecht ,was op het nieuws , twee helden die een heel gezin ontwrichtten en in diepe miserie stortten , omdat ze spijt betuigen en goed meewerken met het onderzoek gaan ze zo goed als vrijuit!!! Voor mij geldt nog altijd de regel dijt komt altijd te laat. Nadenken moet je doen voor je actie onderneemt. Ik hoop dat voor deze man recht zal geschieden en die twee helden mogen voor mijn part levenslang krampen krijgen !!!

 • DIRK RASSCHAERT

  Omdat hij vermagerd is, is hij dus onschuldig? BS, en de man die dit onderging is volgens mij 75% gehandicapt, niet 25!!! Hij is serieus lichamelijk en mentaal gehandicapt nu. Die 200000 mag makkelijk tienvoudige zijn van mij!

 • Ludwig Vanden Boer

  Dus braaf worden na de feiten loont en na de definitieve uitspraak hangen ze opnieuw het varken uit en kunnen er niet voor vervolgd worden. Potje breken, potje betalen. Iemand levenslang ongelukkig slaan en dan een voorwaardelijke of werkstraf krijgen nodigt uit om dergelijke feiten te plegen. Men kan beter computers recht laten spreken, die houden alleen rekening met feiten.

 • Marc Geerts

  Ohhhhh, het openbaar ministerie kan vrede nemen met een werkstraf....nu nog mooier, die twee moeten de doos in al is het maar 6 maanden.

 • karin de Kok

  Doe die daders maar betalen vr het slachtoffer. Is flauwe zever dat ze ineens hun leven gebettert hebben. Leugens vn hun advokaat