Herbestemde 16de-eeuwse kapel haalt meer dan 100 internationale krantenkoppen:“Van Nieuw-Zeeland tot Argentinië: de hele wereld is fan”

Het architectenbureau is als het ware in de kapel gebouwd
RV Het architectenbureau is als het ware in de kapel gebouwd
‘Toonbeeld van herbestemming’, ‘state-of-the-art kantoorruimte’ en ‘vooruitstrevend ontwerp’: het zijn slechts enkele van de meer dan honderd internationale krantenkoppen en passages over de 16de-eeuwse kapel De Waterhond, tevens de thuisbasis van architectenbureau Klaarchitectuur. Het gerenoveerde monument in hartje Sint-Truiden gaat de wereld rond. Reden genoeg voor een selecte groep Deense studenten om ook de fruitstad te bezoeken tijdens hun Europese architectuurtour.
Het hypermodern kantoor van de architecten is in de
RV Het hypermodern kantoor van de architecten is in de

“Het design van ons nieuwe kantoor gooit hoge internationale ogen”, vertelt architect Gregory Nijs van Klaararchitectuur fier. “Sinds de opening publiceren kranten en architectuurmagazines wereldwijd foto’s van onze kapel. Van exotische bestemmingen zoals Nieuw-Zeeland, Singapore, China, Korea en Argentinië tot zowat alle Europese landen: we mogen op ongelooflijk veel persaandacht rekenen. In totaal verschenen er een honderdtal artikels in kranten, magazines en online media. De vier strakke, op elkaar gestapelde dozen aan de rechterkant van het gebouw zorgen voor een aangenaam contrast met het oude karakter van de kapel en haar open beleving van de ruimte. Voor mij was het een basisvereiste om het oude gevoel van het gebouw te bewaren, maar ook om de indrukwekkende hoogte te benutten. Omdat er comfort en ruimte nodig was voor onder meer het sanitair, een lift en kantoorruimtes, is van daaruit het idee ontstaan om te gaan stapelen.”

Architect Gregory Nijs staat ongeveer in alle architectuurmagazines
RV Architect Gregory Nijs staat ongeveer in alle architectuurmagazines

Ook The Economist is vol lof

De voornaamste reden voor dit internationale succes? “Ik besteedde veel aandacht aan de balans tussen heden en verleden”, aldus Gregory, het creatieve brein van Klaarchitectuur en architect van het project. “Mijn respect voor het historische monument en het behoud van diens originele structuur kan op bijval rekenen.” Iets wat zelfs op de redactie van The Economist niet onopgemerkt bleef. “Leegstaande kerken en vergeten kapelletjes verdienen een nieuwe bestemming. Klaarchitectuur slaagde daar wonderwel in en transformeerde de versleten Waterhond-kapel in een warme en gastvrije ruimte”, schreef het gerenommeerde Britse magazine

Op gelijke voet met Boekhandel Dominicanen

Meteen de reden waarom een groep Deense architectuurstudenten van de hoog aangeschreven Aarhus School of Architecture zopas een bezoekje bracht aan Sint-Truiden. “Ze waren benieuwd hoe zo’n ingewikkelde en ingrijpende constructie kon worden opgetrokken in een beschermd pand”, legt Gregory uit. “Naast De Waterhond stonden ook internationale kleppers zoals Boekhandel Dominicanen in Maastricht en de Kapel van de Brigittines in Brussel op hun reisprogramma. Hun tour wordt begeleid door Maj Dalsgaard, die een doctoraat (PhD) aan het schrijven is over de invulling van leegstaande Deense dorpskerken.”

De groep Deense Studenten
RV De groep Deense Studenten

Niet vies van een uitdaging

Klaarchitectuur nam in 2015 zijn intrek in 16de-eeuwse kapel De Waterhond, in de volksmond beter gekend als ‘de hondsstal’. En daar zullen ze niet snel vertrekken. “Die internationale erkenning doet natuurlijk deugd, maar we houden de voeten stevig op de grond”, benadrukt Gregory. “Onze focus ligt nog altijd op projecten in eigen regio. Woningbouw, winkelinrichting, horeca, kantoren, … Graag inclusief architecturale uitdaging, als het even kan. Daar ligt mijn passie.”

Het altaar is een keukenaanrecht geworden
RV Het altaar is een keukenaanrecht geworden
De mensen van Klaararchitectuur in hun ‘hondsstal’
Klaararchitectuur/Rudi Eurlings De mensen van Klaararchitectuur in hun ‘hondsstal’7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van Den Berghe

  prachtig intitiatief, maar voor de keuken in het koor had ik meer spanning opgezocht en persoonlijk assymetrsich geordend.

 • dieter cuypers

  prachtig stukje architectuur,volgens mij de enige goeie manier om een ouder kerk-kapel bewoonbaar te maken in plaats van volledig af te breken.vocht en immense grote open ruimtes maken deze gebouwen onbetaalbaar op gebied van verwarming.huis in huis in combinatie met voldoende verluchting is de enige mogelijkheid om deze ruimtes leefbaar te maken. prachtig concept!

 • Ronny Vansteelandt

  Noem je dat gerenoveert ? Laat een huis twintig jaar leeg staan met de ramen open en je hebt hetzelfde effect. Gratis dan nog.

 • willy zachel

  Mooi is toch wel anders bizar is het wél

 • Maraia Ceraia

  Wie kan dat in Godsnaam mooi vinden? ?En dan die witte blokken, afschuwelijk.