Haar hondje was doodziek, en Nadia kon de dierenarts niet betalen. Dankzij toevallige passant vieren ze nu toch samen kerst

Nadia Ketelslegers en haar geadopteerd straathondje Bumba voor haar sociale woning in Sint-Truiden.
Benoit De Freine Nadia Ketelslegers en haar geadopteerd straathondje Bumba voor haar sociale woning in Sint-Truiden.
Wie Nadia ziet, ziet Bumba. Maar veel heeft het niet gescheeld, want haar straathondje bleek de dodelijke kattenziekte te hebben. Behandelbaar, dat wel, maar onbetaalbaar voor de Truiense. Gelukkig zag een toevallige voorbijgangster haar tranen, en besloot zij om haar beurs open te trekken. “Bumba heeft nog drie dagen tussen leven en dood gezweefd. Maar inmiddels is hij weer helemaal de oude!”, aldus een dolgelukkige Nadia.

Huilend stond Nadia Ketelslegers (56) enkele dagen geleden met haar hondje Bumba voor het stadskantoor in Sint-Truiden. Ze was net met hem naar de dierenarts geweest, en daar was een harde diagnose gesteld. Bumba had de kattenziekte, en die is dodelijk. Behandelen kon, maar dan moest Nadia 160 euro neertellen. En dat geld heeft ze niet zomaar.

Een toevallige passante zag echter Nadia’s verdriet, en vroeg haar wat er aan de hand was. Het verhaal dat ze vervolgens te horen kreeg, greep haar erg aan. Daarop besloot ze om samen met haar echtgenoot Bert Liebens te bekijken wat er mogelijk was. “Ik was vooral gechoqueerd door het gegeven dat een dierenarts blijkbaar pas in actie schiet wanneer hij geld ziet”, vertelt Bert. “Het was zelfs al de tweede dierenarts die Nadia hulp geweigerd had. Spontaan dacht ik aan de eed van Hippocrates... Maar daar kwamen we op dat moment niet ver mee en dus heb ik mijn telefoon bovengehaald en ben ik beginnen bellen. Toen de dierenarts even later zeker was dat ik de factuur zou betalen, hing Bumba binnen de kortste keren aan die levensnoodzakelijke baxter.”

Vechterke

En dat bleek net op tijd te zijn. “Bumba heeft nog zeker drie dagen tussen leven en dood gezweefd”, aldus Nadia. “Maar het is een vechterke... Intussen springt hij weer vrolijk rond. Ik ben Bert en zijn echtgenote eeuwig dankbaar. Zonder hen was Bumba gestorven.”

De dierenarts wou de doodzieke Bumba eerst niet behandelen.
DSS De dierenarts wou de doodzieke Bumba eerst niet behandelen.

14.000 euro ‘op de poef’

Dat de dierenarts eerst geld wilde zien, daar heeft ook Nadia het moeilijk mee. Maar zelf zit hij ook erg verveeld met de situatie. “Mijn hart bloedde, maar ik heb inderdaad geweigerd om Bumba te behandelen”, geeft de man toe. “En het klopt: ik heb een eed afgelegd en ik moet dieren in nood helpen. Maar ik heb ook een verantwoordelijkheid tegenover mijn werknemers, en kan mijn zaak niet failliet laten gaan. Uiteraard kan je altijd iets regelen, maar de ‘poef’ van onvermogende klanten staat intussen op 14.000 euro... Ik schakel overigens geen incassobureaus in om dat geld te vorderen, maar ergens stopt het wel.”

Vraag blijft of een dierenarts een levensnoodzakelijke behandeling mag weigeren. En daar heeft dr. Theo Borgers van de Orde van Dierenartsen een duidelijk antwoord op: “Een dier in nood mag geen behandeling geweigerd worden. Als het een kwestie van leven en dood is, tenminste. Voor alle andere behandelingen staat het dierenartsen wel vrij zelf te beslissen. Maar de kattenziekte, waar het in dit geval om ging, is levensbedreigend. Die dierenarts had het hondje moeten behandelen.”
76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anita goethals

  Één dier is voor veel mensen een ware huis genoot om de eenzaamheid te door breken maar natuurlijk kan een dier veel geld kosten en daar staan de mensen niet altijd bij stil

 • Freddy De Vos

  Waarom koop je een dier, als je er niet voor kan zorgen?

 • Lucynda van der Does

  Hopelijk volgt er hulp voor minderbedeelden. Veel praktischer Dennis Senders. Dierenartsen hebben ook geen geldboom in de tuin staan. Er moet gewoon een fonds komen. Mensen, dieren en artsen allemaal geholpen en geen sancties nodig. Punt.

 • Yolande Van Der Scheer

  Wat een prachtig humaan gebaar! Er bestaan dus toch nog dierenliefhebbende menselijke engelen! Hartverwarmend!

 • Dennis Senders

  Hopelijk volgt er een sanctie voor de dierenarts!