Goed nieuws voor progeriapatiënten Amber, Michiel en Mats: In toekomst derde categorie uitkeringen voor mensen met speciale aandoeningen

progeriapatiënten Amber en Michiel met hun ouders Wim en Godelieve
Mine Dalemans progeriapatiënten Amber en Michiel met hun ouders Wim en Godelieve
Op woensdag 1 mei vindt het jaarlijkse eetfestijn “De Kip, het Ei en het Feest” plaats in ‘t Veilinghuis in Sint-Truiden. Het evenement wordt georganiseerd door de Truiense schepenen Hilde Vautmans (Open Vld) en Pascy Monette (Open Vld). De opbrengst gaat traditiegetrouw naar progeriapatiëntjes Amber, Michiel en Mats. Mensen met progeria, de zeldzame verouderingsziekte, komen vandaag niet in aanmerking voor een medische uitkering, maar in de toekomst zullen zij aanspraak kunnen maken op een speciale uitkering.

Tijdens deze speciale editie van “De Kip, het Ei en het Feest” komt ook federaal Minister van Volksgezondheid Maggie De Block op bezoek om te praten met de zieke kinderen. De Block is al meermaals naar het evenement gekomen en kent de kinderen met progeria goed. Schepen in Sint-Truiden en Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) benadrukt het belang van de aanwezigheid van de Minister: “Progeria is een heel zeldzame aandoening, maar jammer genoeg valt de ziekte vandaag in een wetgevende lancune, waardoor patiënten niet kunnen rekenen op een medische uitkering. Ze kunnen alleen in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering vanaf 21 jaar. Ik heb deze scheefgetrokken situatie besproken met Minister De Block en daarom zal ze volgende regering werk maken van een derde categorie uitkeringen, specifiek voor mensen met een speciale aandoening. Deze categorie zal gebaseerd zijn op de capaciteiten van de mensen: zo hebben mensen met progeria een fysieke aandoening, maar hebben ze wel een normale intelligentie. Werken kunnen ze mentaal zeker aan, maar fysiek hebben ze er de kracht niet voor. In die categorie zouden bijvoorbeeld ook mensen met autisme kunnen thuishoren. Minister De Block maakte deze regering al werk om de situatie van mensen met weesziekten te verbeteren en zal zich ook volgende regering met dezelfde overgave inzetten voor progeriapatiënten en andere mensen met een speciale aandoening.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc stijnen

    Het werd stilaan tijd.Toch wil ik een kleine opmerking maken.Wie zegt met totale zekerheid dat Mevr De Block in de volgende regering met haar partij zal zetelen en de bevoegdheid van Minster van sociale zaken zal beheren? En dan,wat gebeurt er met de weesziekten?