Gigantisch bewegende spiegel is nieuwste creatie van kunstenaar Gert Robijns

Nieuw kunstwerk bij Het Speelhof in Sint-Truiden.
Tony Van Galen Nieuw kunstwerk bij Het Speelhof in Sint-Truiden.
Nieuw kunstwerk bij Het Speelhof in Sint-Truiden.
Tony Van Galen Nieuw kunstwerk bij Het Speelhof in Sint-Truiden.
Nieuw kunstwerk bij Het Speelhof in Sint-Truiden.
Tony Van Galen Nieuw kunstwerk bij Het Speelhof in Sint-Truiden.
Gert Robijns stelde afgelopen zondag in de hoofdstad van Haspengouw zijn nieuwste werk voor. ‘Hemel op Aarde’ is een reusachtig bewegende spiegel die “tijd en ruimte verenigen”. Met de installatie met een prijskaartje van 60.000 euro geeft Robijns een gevolg aan zijn vermaarde ‘En route’-reeks langs het fietsroutenetwerk van zowel Sint-Truiden, Tongeren als Borgloon. 

Gert Robijns strijkt met zijn jongste creatie neer in Sint-Truiden. Het Speelhof is het decor van ‘Hemel op Aarde’. Deze installatie van zes bij drie meter bestaat uit staal, aluminium, een spiegel, een hydraulische pomp en een windsensor. Die onderdelen vormen samen een monumentaal bewegend en bovendien permanent kunstwerk.

“De spiegel is zodanig gemaakt dat hemel en aarde afwisselend in beeld komen. Als de spiegel neerligt, toont hij een stukje van het universum waarin vormen en kleuren voortdurend wisselen. Als hij zich rechtop zet - dat gebeurt om het kwartier - slorpt hij het landschap in zich op. Tijd en ruimte verenigen zich zo in een regelmatig, rustgevend ritme”, aldus Gert Robijns.

“‘Hemel op Aarde’ is daarmee een typisch voorbeeld van Robijns’ oeuvre van ruimtelijke ingrepen, of ‘reset’ zoals de beeldend kunstenaar het zelf omschrijft. De creatie is in die zin ook het eerste zichtbare resultaat van ‘Reset Haspengouw’, een nieuwe artistieke reeks die zowel in Sint-Truiden, Tongeren als Borgloon te zien zal zijn”, vertelt schepen van Cultuur Johan Mas.

‘Politiekers, geef ons Rusland terug’

Eerder hebben deze steden nog al samengewerkt rond ‘En route’, een andere realisatie van Gert Robijns die niet onopgemerkt voorbij ging. Met dit project breidde de artiest een kunstzinnig vervolg aan de landbouwcampagne ‘Politiekers, geef ons Rusland terug’. Hierbij begeleidde hij deze slogan van Russische kunstprenten, die her en der op het Haspengouwse fietsroutenetwerk verspreid werden.

“We zijn vereerd dat Gert Robijns met de eerste verwezenlijking van zijn vervolg op dit befaamde artistieke project naar Sint-Truiden komt. Kunst in de openbare ruimte is dan ook een centrale pijler in ons cultuurbeleid. Met ‘Hemel op Aarde’ hebben we er een knap werk bij, waar onze inwoners en bezoekers met volle teugen van kunnen genieten”, besluit schepen Johan Mas.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.