George Bush, Yasser Arafat en binnenkort ook paus Franciscus: allemaal poseerden ze voor kunstenaar Luc Boy

Luc Boy.
Karolien Coenen Luc Boy.
Rubens, Rembrandt, Rafaël en Da Vinci. Alleen de beste schilders werkten voor de paus. Een eer die nu ook Luc Boy (70) uit Tongeren te beurt valt. De Belgische Bisschoppenconferentie heeft Luc  gevraagd om dit jaar een portret van Paus Franciscus te maken. Hij zal hiervoor persoonlijk schetsen in het Vaticaan gaan maken.

“Ik mag het eigenlijk niet verklappen, maar ik ben gevraagd om een portret van Paus Franciscus te maken”, vertrouwt Luc ons glimlachend toe. Sinds 2016 woont hij in Tongeren. Hij is in Tongeren komen wonen om dichter bij zijn kleinkinderen te zijn. Luc werkte als medisch tekenaar voor syllabussen van artsen in opleiding. Toch was het de wonderbaarlijke ontmoeting met Koning Boudewijn die zijn leven voorgoed veranderde. “Op een dag zat ik als 12-jarige jongen te schetsen voor het restuarant ‘Duc de Bourgogne’ op het Huidevettersplein in Brugge. Plots vraagt iemand wat ik precies aan het tekenen ben. Als ik opkijk, staar ik recht in de ogen van koning Boudewijn, vergezeld van koningin Fabiola. “Doe maar verder. We willen niet storen”, zegt Fabiola nog. “Ik heb hen die pentekening geschonken. Ze was toch zo goed als af.” Is zoiets het lot of heet dat toeval? Sindsdien heeft het Belgische koningshuis mij nooit meer losgelaten.

Op een dag zat ik als 12-jarige te schetsen voor het restaurant ‘Duc de Bourgogne’ op het Huidevettersplein in Brugge. Plots vraagt iemand wat ik aan het tekenen ben. Wanneer ik opkijk, staar ik recht in de ogen van koning Boudewijn. ‘Doe maar verder, we willen niet storen’, zegt een andere stem. Koningin Fabiola...

Luc Boy
Koning Fabiola vroeg aan Luc om haar man te schilderen zoals hij er in de hemel zou uitzien.
RV Koning Fabiola vroeg aan Luc om haar man te schilderen zoals hij er in de hemel zou uitzien.

Koning Boudewijn

In 1991 kruist Luc opnieuw het pad van Boudwijn. Ditmaal naar aanleiding van zijn zijn 60-40-feest: 60 jaar in het leven, 40 jaar koning. Uit een nationale wedstrijd wordt het ontwerp van Luc Boy gekozen om de koning te vereeuwigen. “Naast zijn portret zette ik onder meer ook zijn moeder, Astrid, rechtsboven hem. Hij had tranen in de ogen toen hij dat zag. Van alle personen die ik ooit ontmoet heb, heeft hij de grootste indruk gemaakt. In de zin van: Ik ben niet belangrijk, jij bent belangrijk. Jij was de koning, niet hij. Nooit ben ik zo’n persoonlijkheid nog tegengekomen.”

Samen met Kardinaal Danneels over de kaars voor Moeder Theresa.
RV Samen met Kardinaal Danneels over de kaars voor Moeder Theresa.

Oprah

Luc groeide uit tot één van de huisschilders van het Belgische koningshuis. Hij maakte een portret voor kroonprinses Elisabeth op haar zestiende verjaardag. Fabiola vroeg hem om een schilderij van Boudewijn te maken, hoe hij er in de hemel zou uitzien. De contacten van Fabiola brengen hem tot bij Moeder Theresa, voor wie hij een kaars ontwerpt. De toenmalige paus wordt erop afgebeeld tijdens de handoplegging. Hij  ontmoet er ook Johannes Paulus de tweede. Maar ook meer wereldse figuren passeren de revue. Wat dacht u van president Bush Sr., Yasser Arafat, Simon Perez, Francois Mittérand of Margaret Thatcher? Over die laatste wil Luc nog wel iets kwijt. “Roepen dat die kon, ze schold haar staf uit voor rotte vis, maar tegen mij bleef ze vriendelijk.” En binnenkort mag de man ook op visite bij Oprah  Winfrey. “Tja, als ze mij uitnodigen, ga ik maar, hè”, zegt Luc.

Margaret Thatcher? Roepen dat die kon. Ze schold haar staf uit voor rotte vis. tegen mij bleef ze vriendelijk

Luc Boy
Binnenkort mag Luc ook langs bij Oprah Winfrey.
RV Binnenkort mag Luc ook langs bij Oprah Winfrey.

Werk van Luc is te bewonderen tijdens ‘Limburg feest met bloemen en kunst’ en  is te bezoeken op zaterdag 16 maart van 10 tot 18 uur en op zondag 17 maart van 14 tot 18 uur in de Minderbroedersstraat 5, 3800 Sint-Truiden. Een toegangsticket kost 5 euro per persoon. Voor kinderen tot 12 jaar is het gratis. Op zondag 17 maart om 17.30 uur worden de kunstwerken officieel verkocht aan de hoogste bieders.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nikolaas Bouman

    Ik vind het werk niet mooi, wel leuk dat hij er succes mee heeft.