Gedoe rond Jezus-koe

GEKRUISIGD RUND VAN KUNSTENAAR VEROORZAAKT COMMOTIE

Kunstenaar Tom Herck bij zijn werk (met onderaan het melkbassin).
Foto RV Kunstenaar Tom Herck bij zijn werk (met onderaan het melkbassin).
In de Sint-Jan-de-Doperkerk in Kuttekoven hangt dezer dagen een koe aan het kruis boven een gigantisch melkbad. Dat is het werk van de kunstenaar Tom Herck. Op deze manier wil hij thema's als verspilling en religie aan de man brengen. "Ik ben er mij van bewust dat ik zo de spanningsvelden opzoek, maar ik vind dat belangrijk", vertelt de 33-jarige Truienaar.

Tom groeide op in de graffiticultuur en werkt de laatste jaren steeds vaker rond iconen en symbolen. Onder meer de rol van religie, contrasten en agressie komen vaak aan bod in zijn werken. Toen hij wist dat hij het kerkje in Kuttekoven bij Borgloon mocht gebruiken, ging hij meteen aan het denken. "Ik bezocht het kerkje en zag een mooie, Romaans gebouw dat aan de binnenkant volledig vervallen was. Pure verspilling, want van zo'n mooi gebouw kan je zeker nog iets interessant maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan privé-initiatieven zoals een restaurant, een hotel of een plaats die de armen iets te bieden geeft, zoal onderdak of voedsel. Dat leunt immers meer aan bij de christelijke normen en waarden."

Holy Cow

De streek van de kerk is dan weer omgeven door koeien. Terwijl ik verder informatie opzocht, stootte ik op het feit dat één derde van het voedsel bij koeien verspild wordt. Dat verbaast me enorm. 'Holy Cow' is de bijhorende boodschap die ik aan de mensen wil overbrengen. De kunstenaar werkte drie weken aan het imposante werk. "Allereerst kocht ik een dode koe aan goot deze in polyester. Daarna heb ik haar met touwen gekruisigd. Dat was een lastige en fysieke beproeving, ik ontdekte al snel dat een koe hier helemaal niet voor gemaakt is", legt Tom uit. Uit de koe sijpelt ook nog eens melk in een gigantisch bad. Om te vermijden dat de melk boter wordt, werd deze wel aangevuld met poeder en water.


Tom kreeg voor zijn creatie al positieve en negatieve reacties.

Enthousiast

"Als ik met mensen praat, zijn zij positief en enthousiast. Het is een prachtig visueel beeld, maar veel bezoekers hebben hierbij nog wat extra uitleg nodig. De negatieve commentaar komt er vooral via internet. Ik vind dat echter eerder komisch en lig er absoluut niet wakker van."Anderhalf jaar geleden zorgde Tom ook al voor de nodige controverse met een werk in Sint-Truiden: reusachtige speelkaarten met de koppen van dictators. Vooral de afbeelding van Hitler schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. "Ik begrijp de kritiek, maar vind het fijn om zelf de grens te bepalen." Ook de komende jaren mogen de fans van Tom zich nog opmaken voor aantrekkelijke projecten. "Ik heb nog veel inspiratie en hoop binnen een tweetal jaar ook internationaal uit te pakken", kondigt hij nu al aan. De expo kan nog tot 3 december elk weekend bezocht worden. Naast de kerk in Kuttekoven behoort ook de Gasthuiskapel te Borgloon tot deze tentoonstelling. Hier zijn onder meer runderkoppen en kleine gekruisigde koeien te vinden.