GAIA teleurgesteld in Hilde Vautmans voor steun aan hanenzetters

"Hanenzetters zaten met de handen in het haar"

Hanenzetters aan het werk
DS Hanenzetters aan het werk
Na het verbod in juli, heeft het FAVV na een tussenkomst van Hilde Vautmans (Open Vld) nieuwe regels aangekondigd waardoor hanenzetters na goedkeuring hun sport opnieuw kunnen beoefenen. Dierenrechtenorganisatie GAIA is teleurgesteld en vindt dat dieren opsluiten in een kleine donkere kooi voor folklore niet meer van deze tijd is.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) was nochtans bijzonder in haar nopjes: “Hanenzetters zaten met de handen in het haar. Door de ziekte van Newcastle mochten zij sinds begin juli niet meer deelnemen aan hanenzangwedstrijden. Toen het FAVV of het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen de maatregelen begin september versoepelde, bleken de opgelegde voorwaarden voor hen onhaalbaar. Naast een vaccinatie, moesten hanen geringd zijn met een gesloten pootring vooraleer zij aan wedstrijden konden deelnemen. Gezien het feit dat dit op jonge leeftijd moet gebeuren en zanghanen pas vanaf twee jaar kunnen zingen, was het dus onmogelijk om aan de eisen van het FAVV te voldoen.

Hilde Vautmans in de bres voor de hanenzetters
BELGA Hilde Vautmans in de bres voor de hanenzetters

Limburgse volkssport

Daar komt nu dus verandering in: voortaan laat het FAVV, naast de verplichte vaccinatie, aansluitende, genummerde klikringen toe in plaats van gesloten ringen. Het FAVV moet de aanvragen geval per geval goedkeuren, maar het is een belangrijke stap voorwaarts om onze Limburgse volkssport opnieuw in ere te herstellen”

Jammer dat Mevrouw Vautmans een dergelijk misbruik van dieren steunt

Ann De Greef, directeur GAIA

Het is 2018, niet 1918!

“Jammer dat mevrouw Vautmans een dergelijk misbruik van dieren steunt, terwijl er in het Europees parlement zoveel werk is voor de dieren. Momenteel is er daar min of meer een stilstand op gebied van dierenwelzijn. Dieren opsluiten in een kleine donkere kooi voor folklore is niet meer van deze tijd. We moeten van al die archaïsche gebruiken van dieren af, het is 2018, niet 1918. Ik vind het allemaal prima, dat politici zich inzetten voor dierenwelzijn, maar naast het praten moet men het ook doen”, zegt de directeur van Gaia, Ann De Greef.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.