Facebookpagina MadLipz Sint-Truiden steeds vaker forum voor extreemrechts

Woensdagmiddag dook een wel zeer expliciete post op tussen de Haspengouwse grappen en grollen van MadLipz Sint-Truiden.
RV Woensdagmiddag dook een wel zeer expliciete post op tussen de Haspengouwse grappen en grollen van MadLipz Sint-Truiden.
De Facebookpagina MadLipz Sint-Truiden van Benny Su aka Kristof Duchateau klokt vandaag af op 31.719 volgers en er komen er elke dag honderden bij. Maar dat succes heeft een schaduwzijde. De humor in het sappige Truiense dialect wordt de laatste weken alsmaar meer verstoord door extreemrechtse ‘humor’. “Het werk van extreemrechtse trollen”, zeggen communicatie-experts.

“Ik weet het. Zeer vervelend”, zegt de geestelijke vader van de Penspony’s Kristof Duchateau. “Ik kan heel kort zijn. Deze extreemrechtse praat hoor niet thuis op MadLipz. Elke vorm van humor is anders, maar dit is geen humor meer. Ik probeer ze er zoveel als mogelijk van af te jagen, maar in tegenstelling tot wat mensen denken, zit ik niet alle momenten van de dag achter mijn computer. Ik ben op mijn werk en probeer er 's avonds al die rommel af te halen. Maar deze laatste post is er wel echt helemaal over”, zegt Duchateau.

Extreemrechtse trollen

Op zoek naar een verklaring kloppen we aan bij communicatie-expert Kristof Schiepers van het Hasseltse communicatiebureau Hands. “Kijk, het is geen geheim dat extreemrechts stevig inzet op social media, om het Vlaams Belang al niet te noemen. De Facebookpagina van Kristof Duchateau is bijzonder populair en dus een uitgelezen forum voor extreemrechtse trollen om in te infiltreren. Ik heb er wel geen onderzoek naar gedaan, maar het zou dus best kunnen dat MadLipz Sint-Truiden op het verlanglijstje staat van menig extreemrechtse internettrol”, besluit Schiepers.

Nazitattoos

“Ik ben niet zo een racist als sommige mensen beweren”, reageert Geert Schoyen van wie de post afkomstig is, wanneer we hem contacteren. “Mijn vriend heeft de foto gepost om mij wat te jennen. Ik weet wel: als je mij met mijn nazitattoos ziet, kan je dat misschien wel denken. Ik heb er al eentje laten verwijderen van Adolf Hitler op mijn arm en de rest volgt ook nog als ik wat beter bij kas ben.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.